A tisztítókúra hatásos!

Egy könnyű salaktalanító diéta

Összefut a nyál a szájában a friss zöldségek, gyümölcsök láttán? Vagy már akkor is, ha csak rájuk gondol? Szerencsére nemsokára eljön a primőrök ideje, amikor feltankolhat kalciumban gazdag ételekből, amelyek segítenek "felerősíteni" eddig "téli álmot alvó" szervezetét...

2008.06.11 11:02ideal.hu

Télen többségünk hajlamos arra, hogy nehéz ételeket fogyasszon. Egyrészt azért, mert azok fűtőértéke magas, másrészt mert friss gyümölcsöt, zöldséget nem nagyon lehet vásárolni, harmadrészt mert a tél a maga ünnepeivel a nagy eszem-iszomok időszaka. Tavasszal ezért általános kúra javasolt, melynek során szervezetünk megszabadulhat a felhalmozódott mérgektől, s nem utolsósorban néhány felesleges kilótól.

Ha olyan tisztítókúrát választunk, aminek segítségével karcsúbbá válhatunk, és még szépülünk is, akkor biztosan megéri végigcsinálni! Mindezt a kalciumban gazdag ételek fogyasztásával érhetjük el. Az ilyen fogások nem csak a zsírpárnák eltüntetésében segítenek, hanem erősítik a csontokat, az izmokat és az idegrendszert is.

A tél legyengít!


A csontok egészségének megőrzéséhez és az izmok zavartalan működéséhez legalább 800 mg kalciumra van szükségünk naponta. A megfelelő mennyiség bevitele különösen a nők számára fontos, hiszen az évek előrehaladtával csökken testükben az ösztrogéntermelés, és ezért csontjaik törékenyebbé válnak.

A kalcium mindemellett remek karcsúsító: a tudományos kutatások szerint napi 1200 mg segít a felesleges zsírpárnák eltüntetésében. A kalcium ugyanakkor segít a téli takarékra kapcsolt anyagcsere aktiválásában is. Mivel tavasz kezdetére testünk ellenálló képessége legyengült – gondoljunk bele, hogy a téli hónapokban szervezetünk kevesebb ásványi anyaghoz, létfontosságú vitaminhoz és nyomelemhez jut, ritkábban vagyunk a friss levegőn és csak elvétve mozgunk – megváltozik szervezetünk belső környezete is!

Leleplező tünetek

Ha az alábbiak közül legalább három tünetet észlel magán, biztos lehet abban, hogy szervezetében megnövekedett a lerakódott méreganyagok mennyisége:
felfúvódás, székrekedés
hasi fájdalmak
kellemetlen testszag
mitesszerek, pattanások a bőrön
fejfájás
fáradékonyság, levertség
gyakori betegeskedés
narancsbőr

A megnövekedett salakanyagszint annak jele, hogy a táplálkozásunk során szervezetünkbe kerülő mérgeket és az emésztés során képződött káros anyagokat szervezetünk nem tudja már kellő hatékonysággal megsemmisíteni, eltávolítani.

HASZNOS INFORMÁCIÓ: a sok téli étel megváltoztatja szervezetünk belső környezetét, gátolja a sejtek anyagcseréjét, illetve oxigénnel való ellátottságát. Miután sejtjeink nem jutnak hozzá kellő mértékben a működésükhöz szükséges olyan tápanyagokhoz – így kalciumhoz sem –, amelyek egyben az energiatermeléshez is elengedhetetlenek, nem csoda, ha ez kihat teljesítőképességünkre és örökösen fáradtnak érezzük magunkat…

JEGYEZZÜK MEG! Kalciumban gazdag étrenddel gondoskodhatunk az extra adag ásványianyag-bevitelről, és egyúttal vonalainkat is óvhatjuk.

Alapszabály


Ha kalciumban gazdag diétát tartunk, fogadjuk meg a következő tanácsokat:

Bőségesen – háromóránként – fogyasszunk rostban gazdag élelmet! A rostok ugyanis vizet szívnak magukba, megduzzadnak, kitöltik a bél üregét. Az így ingerelt belek mozgásba lendülnek, gyorsan kiürítik a lerakódott „felesleget”, vagyis méregtelenednek.

Tilos fogyasztani: alkoholt, szénhidrátot (édességeket, tésztát, rizst), kávét, zsírosabb tejterméket (tejfolt, ömlesztett v. penészes sajtokat) édességet, a gyümölcsök közül pedig a banánt és az almát!

Csak módjával lehet fogyasztani hidegen sajtolt olajat, salátákhoz naponta egy kanállal bőven elegendő belőle!

Édesebb gyümölcsöket csak mértékkel, nyersen fogyasszunk, desszertnek kevés aszalt gyümölcs megengedett!

A fűszerek közül részesítsük előnyben a majorannát és a gyömbért! Előbbi szélhajtó és méregtelenítő, utóbbi antibiotikus és méregtelenítő hatású.

Ami a tányérunkra kerülhet...

Reggelire

Egy szelet teljes kiőrlésű kenyér fél teáskanál vajjal és 5 dkg mozzarellával. Ehhez elfogyaszthatunk heti két alkalommal egy-egy lágy tojást is.

Tízóraira és uzsonnára

– 5 deka levétől lecsurgatott, natúr konzerv tonhal vagy 5 deka füstölt pisztráng, esetleg lazac 2 szelet extrudált kenyérrel vagy zsírszegény joghurt vagy ¼ ananász vagy 10 szem natúr mandula vagy egy szelet teljes kiőrlésű kétszersült, egy szelet zsírszegény sajttal és egy paradicsommal.

Főételek


Halfilé mozzarellával és salátával 2 kisebb petrezselymes krumpli + 1 tálka nem majonézes saláta Spenótpüré burgonyával

[1/2]next
  1. 1. oldal
  2. Nassolnivalók

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.