Génhiba a bűnös

A rejtélyes focihalál oka

Az elmúlt öt évben 12 profi futballista halt meg titokzatos körülmények között. Valamennyi játékosnak a szíve mondta fel a szolgálatot. Német kutatók szerint genetikai hiba válthatja ki a hirtelen szívhalált.

2008.06.11 08:32Világgazdaság

Az egész világ látta, amikor Fehér Miklós összerogyott a pályán. A Benfica és a magyar válogatott játékosa gólt ünnepelt, hirtelen megbicsaklott a térde, és ott feküdt a stadion zöld füvén. Fél évvel korábban a 28 éves kameruni Marc-Vivien Foe, a Manchester City játékosa halt meg a pályán, a Kamerun–Kolumbia meccsen. A boncolás szívnagyobbodást mutatott ki.

A 22 éves Antonio Puerta, az UEFA-kupa-győztes FC Sevilla labdarúgója a Getafe elleni bajnoki találkozó 35. percében esett össze a pályán. Újra kellett éleszteni, három napig az intenzív osztályon kezelték, de életét nem tudták megmenteni. Puerta után néhány napon belül három labdarúgó hunyt el hasonló körülmények közepette. Váratlan szívhalál vitte a sírba a 27 éves zambiai Chaswe Nsofwát, aki Izraelben futballozott, egy napra rá a 21 esztendős ecuadori Jairo Andrés Nazarenót s ugyanezen a napon egy másik spanyolt, a 31 éves Ángel Arenalest Huescában.

Az Amerikai Kardiológiai Társaság adatai szerint hetvenezer élsportoló közül egy életét veszti a hároméves felkészülési időszakon belül. Az áldozatok kilencven százaléka férfi. Az esetek ugyanennyi százalékában megelőzhető volna a tragédia. A szlovák Fischer professzor jártas a témában, s már Fehér Miklós halála kapcsán közzétett egy tanulmányt, amelyben megoldást sürgetett.

Nem volt nagy foganatja, és a FIFA sem tett sokat, az orvos levelet írt a Szlovák Labdarúgó-szövetség elnökének. „Pontosan felsoroltam a teendőket, hogy mit kell szigorítani. Ezt elő is terjesztették a kluboknak, de sehol sem vették komolyan” – nyilatkozta egy magyar nyelvű szlovákiai lapnak, a Vasárnapnak.

A berlini Charité és a Max-Delbrück-Centrum orvosai nemrégiben felfedeztek egy génmutációt, amely a nagy fizikai erőkifejtést igénylő sportolóknál kiválthatja a hirtelen szívhalált. Azt tanácsolják, hogy a versenyek előtt mindenképp nagyon alapos szívvizsgálatokat végezzenek el a sportolókon. Christian Geier és kollégái egy nagy család öröklési anyagát elemezték és hasonlították össze, amikor megtalálták a génmutációt, amely a szív falának megvastagodását okozza (hypertrophe Cardiomyopathie).

A betegeknek igen gyakran nincs is panaszuk, sem légzési nehézségük. „A sportolók szinte nem is éreznek semmit a megbetegedésből” – mondta Christian Gier a Die Weltnek. A kutatók úgy vélik, hogy a sportolók hirtelen szívhalála az esetek harminc-ötven százalékában az öröklött szívizom-nagyobbodásra vezethető vissza. A tudósok eddig már tíz másik olyan gént is felfedeztek, amelyek apró hibája nyomán a szívfal vastagabb lesz, azonban továbbra is megválaszolatlan kérdés, hogy milyen mechanizmus okozza a megváltozott genetikai építkezésben a fatális változást. A Charité orvosa szerint ennek a génnek a funkciója olyan, mint egy szakácskönyvé, amelynek a receptjei szerint az emberi testben fontos fehérjéket állítanak elő. „A génmutáció olyan, mint a szakácskönyv nyomdahibája” – állítja Geier.

A „nyomdahiba” hibás fehérjét termel, amelynek a feladata lenne, hogy gondoskodjon a szívizomzat körüli „szemétszállításról”. A hiba következménye a megvastagodott szívizom. A szívben lévő elektromos vezetékeket is érinti a jelenség. Ha a sportolóknál a nagy erőfeszítés miatt relatív vérhiány keletkezik a szívben, akkor egyfajta rövidzárlat léphet fel a rendszerben. Az életveszélyes szívritmuszavart adott esetben csak a defibrillátor segítségével lehet megszüntetni.

Geier írt a FIFA sportorvosi bizottságának egy levelet, amelyben felhívta a figyelmet kutatási eredményeire, és kérte, hogy rendszeresen ellenőrizzék a játékosok szívműködését. A FIFA szerint ezt már 2006-ban a vb előtt ajánlották minden csapatnak, és többségük eleget is tett a felhívásnak. Ugyanakkor az orvos szerint azokban a családokban, ahol már előfordult hirtelen szívhalál, a közvetlen hozzátartozóknak ki kellene vizsgáltatniuk magukat szívspecialistával.

A felfedezett génhiba ugyanis az esetek túlnyomó többségében örökletes, az érintettek gyermekeinek több mint a fele szintén ilyen szívhibával születik. Geier feltételezése alapján Németországban minden 500. lakosnak van hasonló genetikai hibája, ami szívizom-vastagodást okoz. A betegeken segíthet egy beépített defibrillátor, bár az érintettek közül egyáltalán nem mindenki veszélyeztetett. „Néhányan semmit sem éreznek az egészből, ennek ellenére nem tanácsos versenysportot űzniük.”

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.