Ha nem megy a szex...

A szex és a depresszió

Egyik percben jókedv, a másikban mélypont. A depreszsziósok jól ismerik az akaratuktól független szélsőséges hangulatingadozást...

2008.12.04 09:57ideal.hu

A depressziós betegek érdektelenné válnak, alvászavarokkal küszködnek, és nehezen indulnak munkába. Ezek a tünetek a párkapcsolatra nincsenek olyan romboló hatással, mint amikor a kedélybetegség a szex terén okoz komoly gondot!

Milliónyian...


A probléma igazán közkeletű, hiszen a depresszió, mint a leggyakoribb pszichés zavar, életkortól, nemtől függetlenül világszerte milliókat érint. A megfelelő gyógyszeres és a szükség szerinti pszichoterápiás kezelés a betegek többségét meggyógyítja, és visszaadja számukra a szex, a munka és a mindennapok örömét.

Nem rosszkedv kérdése


A depresszió nem múló rosszkedv és nem is a valós sorscsapások által előidézett gyász vagy szomorúság.

A betegségben szenvedő ember:
- képtelen a mindennapok pozitív életeseményeinek örülni
- nehezen hoz döntéseket
- ok nélkül is állandó bűntudata van
- közömbös.

Mindez akarattal nem befolyásolható, "kis önuralommal" nem rendezhető állapot. A depressziósokra gyakran panaszkodik környezetük, mert szerintük egyszerűen csak nem szedik össze magukat. A társadalom nagy része még minden ismeretterjesztő kampány ellenére sem érti meg, hogy az érintetteknek támogatásra, segítségre, nem pedig folyamatos dorgálásra lenne szükségük a gyógyuláshoz. Éppen a negatív társadalmi hozzáállás miatt marad sok, e betegséggel küszködő ember szégyenében, za-varában megfelelő orvosi figyelem nélkül.

- Fontos! Kezelés hiányában a tünetek nemcsak napokig vagy hetekig, hanem hosszú hónapig vagy évekig is tartósan fennállhatnak, sőt erősödhetnek.

Boldogságforrás

Magunk is sokat tehetünk depressziónk ellen. Rossz hangulat esetén is érdemes szorgalmazni a szexuális együttlétet párunkkal, hiszen a szex jó hatással van a kedélybetegségben szenvedőkre. A szeretkezés endorfint, azaz boldogsághormont szabadít fel a szervezetünkben, így azonnal emelkedettebb hangulatot, jobb kedvet csinál. A gyengédség, a kielégítő szex a legjobb boldogságforrásunk, amely visszaadja a saját magunkba vetett hitet, így gyógyítja a sérült lelkeket.

Ok és következmény is

A felmérések szerint a legtöbb ember életében akad olyan időszak, amikor valódi depresszión esik át. A kedélybetegség nemcsak a lelket, de az egész testet érinti, befolyásolva az élet szinte minden egyes területét. Megzavarja az étvágyat, felborítja az alvási szokásokat és az egész viselkedést a külvilág irányában. A depresszió szorosan összefügghet a szexuális problémákkal, kiváltó okként és következményként egyaránt.

A párkapcsolatokat a szexuális élet nehézségei megmételyezhetik, ami azért is jelentős probléma, mert a kiegyensúlyozott mindennapokhoz, az élhető, minőségi élethez mindenképpen hozzátartozik a megfelelő szexuális élet. Jó párkapcsolat aligha létezhet a mindkét partner számára kielégítő gyakoriságú, minőségű, harmonikus szexuális élet nélkül. A szexuális élet zavara azonban szinte minden depresszióst valamilyen formában érinti.

[1/2]next
  1. 1. oldal
  2. Depresszió előtt és alatt

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.