A mellek egészségének megőrzése

Mellfájdalom: a keblek mozgásának sebessége az ok

A Portmouthi Egyetem szakértője szerint az a sebesség lehet a mellfájdalmak megértésének kulcsa, amivel a mell mozog a testedzés folyamán.

Jordan új mellei - tényleg kisebbek lettek... képgaléria

2008.06.09 08:34medipress.hu

Dr Joanna Scurr sporttudós, aki megalakította Nagy-Britannia első kutatócsoportját a mellek egészségének megőrzésére, úttörő jelentőségű tanulmányt végez. Vizsgálja a mozgásban levő keblekre ható sebességet és erőt. Úgy véli, hogy a mellszövetben létrejövő károsodásért inkább a keblek mozgásának sebessége felelős, semmint a mozgás mennyisége.

"Nem a mozgás intenzitása a fontos, hanem, hogy milyen gyorsan mozog.” – mondta Dr. Scurr, aki a héten mutatta be kutatási eredményeit az Amerikai Sportorvosok éves konferenciáján. Több mint száz nőt figyelt meg, miközben azok futópadon futottak, érzékelőkkel a kebleiken. Dr. Scurr megmérte a mellek által megtett távolságokat, és kiszámította vízszintes és függőleges sebességüket.

„Felfedeztük, hogy a mellek sebessége változik a futási ciklus során. A kísérleti alany akkor érezte a legnagyobb fájdalmat és kellemetlenséget, mikor a melle épp emelkedett vagy süllyedt. Keveset tudunk még a mellfájdalom okáról, de alapvető fontosságú tanulmányozni, hogy miért és hogyan mozog a mell, a sebesség pedig egy döntő fator lehet. Ez a kutatás magyarázatot adhat a testmozgás közben fájdalmaktól szenvedő nők millióinak, továbbá irányt mutathat a melltartók tervezésében is.

” Dr Scurr, aki nemzetközi hírnévre tett szert a sporttal kapcsolatos mellmozgások terén végzett munkássága által, létrehozta azt a csoportot, mely Nagy-Britanniában elsőként kutatja a mellek egészségét. "A csoport több terület szakértőit vonja be, és támogatja a mellek egészségével kapcsolatos kutatásokat biomechanikai, fiziológiai és klinikai szempontokból a tudásanyag bővítése céljából.” – jelentette ki Dr. Scurr.

„Ezt a területet nem nagyon kutatja senki, ezért reméljük, hogy szélesíthetjük az ismereteinket, felhívhatjuk a figyelmet a fontosságára, és létrehozhatunk egy intézményt is számára a sport-és testmozgás tudományágán belül.”

Kapcsolódó írások:

    Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

    Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

    Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.