Naltrexon - gyógyszer a szenvedélybetegség ellen

A játékszenvedély ellen is hatásos az elvonókon használt szer

A főleg alkohol és drogfüggőség kezelésében alkalmazott naltrexon úgy tűnik, a játékszenvedély ellen is hatásos lehet.

2008.06.06 09:06medipress.hu

A Minnesota Egyetem kísérletében részt vevő kóros játékszenvedélyben szenvedők közel 40 százaléka képes volt lemondani szenvedélyéről legalább egy hónapra a gyógyszer segítségével. A hatóanyag nélküli placebóval kezelt résztvevők csoportjában ez az arány csupán 10.5 százalék volt.

A kísérletben 14 és 59 év közötti játékosok vettek részt, akik heti 6-32 órát töltöttek szerencsejátékkal a kezelést megelőzően. A résztvevők nagy többségénél észlelhetőek voltak a depresszió és a kóros szorongás bizonyos tünetei, de egyikük sem szenvedett bipoláris depresszióban, skizofréniában és más elmebetegségben a kísérletet megelőzően. A kutatók 58 férfit és nőt választottak ki véletlenszerűen, akiknek napi 50, 100 illetve 150 milligramm naltrexont adtak, 18 héten keresztül. További 19-en hatóanyag nélküli placebót kaptak.

A naltrexon kezelés egyértelmű javulást eredményezett a kóros játékszenvedélyben szenvedőknél, de a dózis, úgy tűnik, nem befolyásolja a szer hatékonyságát. A kutatók szerint kísérletük egyértelműen bizonyítja a naltrexon hatékonyságát a játékszenvedéllyel küzdő betegek esetében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.