Előkerül a kerékpár, gördeszka...

Veszélyek a nyári szünidőben

Lassan véget ér a tanév és elkezdődik a nyári vakáció. A napsütés, a jó idő a szabadba vonzza a gyermekeket, előkerülnek a görkorcsolyák, a gördeszkák és a kerékpárok.

2008.06.05 16:00Objektív Hírügynökség

A járművezetőknek fel kell készülniük ebben az időszakban arra, hogy a gyermekek napközbeni megjelenésével a közutak közelében tömegesen számolniuk kell. Szomorú hír, hogy még véget sem ért a tanév és a statisztika sajnos már azt mutatja, hogy megemelkedett a gyermekbalesetek száma - értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei RFK sajtószolgálatától.

A további tragédiák elkerülése érdekében a Megyei Baleset-megelőzési Bizottság kéri a járművezetőket, hogy azokon a helyeken, ahol a gyermekek megjelenésére fokozottan számítani lehet - játszóterek, strandok, táborok, ifjúsági intézmények, gyermekrendezvények - különösen körültekintőek legyenek, nagyobb óvatossággal közlekedjenek. Ezeken a helyeken CSAK a felkészületlen járművezetőt érheti a gyermekek hírtelen, váratlan felbukkanása.

A felkészült járművezető előre gondolkodik, számít a veszélyre, megfontoltan, meggondoltan közlekedik, lehetőséget és esélyt biztosítva önmaga számára az esetleges veszélyhelyzet elhárítására. Sok éves tapasztalat szerint a gyermekbalesetek száma a nyári hónapokban megemelkedik. A balesetek bekövetkezéséért részben a felnőttek, részben a gyermekek hibáztathatók, de megemelkedik azon esetek száma is, amikor a gyermek gépkocsi, elsősorban személygépkocsi utasaként sérül meg.

A gyermekbiztonsági rendszer használatára vonatkozó szabály az elmúlt év tavaszán változott lényegesen, ennek ellenére alkalmazásában sok a hiányosság. Itt hívják fel a pedagógusok és a szülők figyelmét arra, hogy a tanulókkal, gyermekeikkel tekintsék át a legfontosabb gyalogos és kerékpáros közlekedési szabályokat. Érdemes különös hangsúlyt fektetni a körültekintés nélküli úttestre lépésről, az álló járművek közötti áthaladásról, a gyalogos átkelőhelyen való áthaladásról, az elsőbbségadásról, az irányváltoztatásról, a jobbra tartásról, a jármű kivilágításáról, stb. szóló témákra.

A szülők vizsgálják át a gyermekeik kerékpárját és szereljék fel azt az életmentő kötelező tartozékokkal, mint pl. a fékek, a világítóberendezések, prizmák, stb. és azok mindig üzemképes állapotban legyenek. Nem elegendő a gyermekeinket elméletben felkészíteni a helyes és szabályos közlekedésre, hanem mi magunknak is annak szellemében kell nap, mint nap élnünk és közlekednünk. Amennyiben megfogadjuk az intelmeket jelentős mértékben hatással lehetünk arra, hogy a saját és a felnövekvő generáció felhőtlenül élvezhesse a közlekedés és a nyár örömeit.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.