Még mindig jelentkezhetnek az allergiás tünetek

Pollenhelyzet: az allergiásoknak még mindig lehetnek tüneteik

Bár már lecsengőben van az allergén növények pollenszórása, az arra érzékenyeknél még mindig jelentkezhetnek tünetek.

2012.10.20 11:14MTI

Különösen fontos odafigyelniük azoknak, akik a hosszú hétvégén szabadtéri programot terveznek, túrázni indulnak - közölték. Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) Aerobiológiai Monitorozási Hálózatához eddig beérkezett adatok szerint a parlagfű és a többi allergén növény virágpora jellemzően már csak alacsony koncentrációban vagy egyáltalán nincs jelen a levegőben.

A múlt héten még mértek közepes szintet - kedden Kaposváron a parlagfű, csütörtökön Szegeden pedig a csalánfélék pollenjéből -, de ez már csak a tüneteket okozó mennyiség alsó határát jelentette, és csak egy-egy napon, egy-egy városban jelentkezett. Az ÁNTSZ kiemelte, hogy az enyhe, napsütéses időben, a kisebb esők révén a levegőbe kerülhetnek a már leülepedett virágporszemek, a pollenkoncentráció ismét olyan szintre emelkedhet, amelyet már az allergiások megéreznek.

A "tünetmentes időszak" csak a tartós esők és a fagy beköszöntével kezdődik. Az aktuális mérési adatok továbbra is folyamatosan nyomon követhetők térképes és szöveges formában az OKI és az ÁNTSZ internetes oldalán és az ÁNTSZ Facebook-oldalán - írták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.