Nem veszélyes a sokk-terápia?

77-szer sokkoltak egy gyereket - véletlenül

Egy telefonbetyár - becsapva az iskola személyzetét - egy diák 77 alkalommal történő sokkolását rendelte el, az elektromos sokkolás ennek ellenére továbbra is folytatódhat a Rotenbergben.

2008.01.02 08:03medipress.hu

Központ beismerte, hogy hibásan mért áramütés kezelést minimum 2 diák esetében, miután az egyik látogató, állítólag az iskolai tantestület ruhájában, arra utasította őket. A Rotenberg az egyetlen olyan iskola az USA-ban, amelyik elektromos sokkterápiát használ a speciális szükségletű gyermekek kezelésében.

A speciális oktatási intézmény, ahol két érzelmileg zavart gyermek kapott tévesen több tucat sokkot, a következő évre is megkapta a jogot, hogy elektromos sokk-kezelést használjon a diákokon. Bár az Állami Egészségügyi és Humán Szolgáltatások Hivatala szerint a Judge Rotenberg Oktatási Központnak bizonyítania kell, hogy a sokkterápiát csak a legveszélyesebb és önpusztító viselkedések esetén alkalmazza, augusztus 26-án valaki felügyelőnek adva ki magát, egy 16 és egy 19 éves diák sokk-kezelését rendelte el.

A diákokat az éjszaka közepén ébresztették fel, és úgy vetették alá a sokkoknak. Hét dolgozót bocsátottak el az iskolából az augusztusi incidens után. "Az incidens megtörtént, mi jelentettük és megtettük a szükséges lépéseket, hogy többé ne történhessen meg." - nyilatkozta Ernest Corrigan a Judge Rotenberg szóvivője. A csaló, aki valószínűleg az iskola régebbi diákja volt, a személyzet egy tagjának adta ki magát, és a sokk-terápiát rendelt el telefonon.

Az iskola dolgozói nem tudván, hogy a telefonhívás csalás, felébresztették a két diákot, és az egyiket 77-szer, a másikat 29-szer sokkolták. Nekik azt mondták, hogy ez a korábbi viselkedésükért kapott büntetés volt. Mindkét áldozatot orvosszakértők vizsgálták meg az incidens után. Csak az egyik diák maradt az intézményben az incidens után. "Azt hiszem, mondhatjuk, hogy 77 sokk szokatlan, a normális protokoll túllépése. A 22 sokk szintén túlzó." - nyilatkozta Corrigan.

Egy harmadik személyt is sokkoltak, a Massachusetts-i Fogyatékos Személyek Védelmi Bizottságának elnöke, Nancy Alterio szerint. "Az állítások szerint valaki betelefonált az iskolába és utasította a személyzetet, hogy alkalmazzon sokkterápiát három különböző személyen." - nyilatkozta Alterio, aki hozzátette, hogy szervezete keresi a harmadik áldozatot. A Rotenberg szerint az intézmény a súlyosan fogyatékos, vagy zavarodott gyermekek iskolája, akikre egyébként nem figyel a társadalom.

Az iskola weboldala szerint a sokkterápiát csak akkor használják, ha megkapják a szülői, az orvosi, pszihiátriai, emberi jogi és a Massachusettsi Bíróságtól pedig a személyre szóló engedélyt.

A legtöbb diák a Rotenbergben autista. Ők más iskolákban vagy sikertelenek voltak, vagy kicsapták őket a rossz viselkedésük miatt. Ez az iskola az egyetlen, amely a bevizsgált elektronikus lassító (GED) készüléket alkalmazza. "A sokk, amiről beszélünk körülbelül két másodpercig tart, és azt mondják olyan érzés, mint egy méhcsípés." - nyilatkozta Corrigan.

Az iskola honlapján közöltek szerint a sokknak nincsenek káros mellékhatásai. A sokkterápiához kapcsolódik még egy jutalmazási program is, amivel az iskola jól viselkedő diákjai pontokat gyűjtenek, amiket videójátékokra és ékszerekre válthatnak be. Míg az iskola fenntartja azt, hogy a sokk-terápia nem veszélyes, Massachusetts állam már kétszer is megpróbálta bezáratni az intézményt a sokk-kezelések miatt, mindezidáig sikertelenül.

A szülőket és a diákokat egyaránt felháborítja az incidens. Rita Shreffler, a Nemzeti Autizmus Szervezettől úgy nyilatkozott, hogy ez egyszerűen érthetetlen és semmi ok sincs arra, hogy egy másik emberi lényt sokkoljunk. Shreffler azt javasolja a szülőknek, hogy ügyeljenek gyermekükre, mert a különleges igényű gyermekek nem mindig tudják, maguk elmondani ezeket a dolgokat.

Az autizmus szakértői nem értenek egyet az iskola álláspontjával, miszerint az ilyen kezelésnek nincsenek negatív hatásai. Szerintük igaz, hogy fizikai sérülés nem történik, de a pszihológiai következmények majdnem bizonyosak. Barry Pizant, a Brown Egyetem adjunktusa szerint a stressz, amit ez a kezelés okoz, nem létezik, hogy ne járjon hosszú-távú mellékhatásokkal. "Gátolja azon képességüket, hogy megbízzanak azokban az emberekben, akik velük vannak, úgy, hogy ezeknek az embereknek már korábban is az volt a problémájuk, hogy megértsenek másokat. Úgy látom, a sokk-terápia egy régi gyakorlat maradványa, ami nem bizonyult hatékonynak, és amit már 20-30 éve abba kellett volna hagyni." - tette hozzá Pizant.

Amikor azonban az ABC News Primetime műsora látogatott el a Rotenbergbe, a stáb számos olyan családdal találkozott, akik meg voltak elégedve a kezeléssel. Linda Doherty így nyilatkozott "Autista kisfiam, már nem támad meg embereket, így félelem nélkül dolgoznak vele mások. Közösségben lehet, kirándulásokra járhat. Úgy érzem ez már siker."

Az incidens óta számos változás történt az iskolában. Az intézmény számos intézkedést vezetett be a gyermekek biztonsága érdekében. Felállítottak egy ellenőrzési osztályt, ez azokat felügyeli, akik közvetlenül a gyerekekkel dolgoznak, ezen kívül létrehoztak egy új biztonságosabb telefonrendszert. A sokkterápiát még mindig alkalmazzák az iskolában, de a lakó-részlegekben történő használatát átmenetileg felfüggesztették.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.