Őssejt megoldás törött gerincre

Fecskendezd be és járj!

Tudósok kifejlesztettek egy olyan őssejt-kezelést, aminek hatására a törött gerincű emberek lebénult testrészei újra képesek érzékelni.

2012.09.06 15:54Konrád - ma.hu

A zürichi egyetem orvosai szerint három páciensből kettő pozitív eredményekről számolt be, miután ideg-őssejt injekciókat kaptak. A doktorok végső célja, hogy a lebénult emberek ismét járni tudjanak.

Az alapötlet az volt, hogy a felnőtt őssejtek a befecskendezés után gerincvelő ideggé alakulnak, újra összekötve az agyat az alsótesttel. Armin Curt professzor, a kísérlet vezetője úgy véli, az eredmények alapvető fontosságúak. “Valami olyat felfedezni, ami képes meggyógyítani a gerincvelőt, hatalmas áttörés” - mondta el Curt az International Spinal Cord Society éves konferenciáján Londonban.

“Úgy gondoljuk, ezek az őssejtek az első eszközök, amik valóban képesek meggyógyítani a központi idegrendszert. Hihetetlenül izgalmas látni, hogy milyen változások játszódnak le az emberekben, akik valóban a létező legszörnyűbb sérüléssel küzdenek” - mondta el Dr. Stephen Huhn.

A három páciens - akik nem érzetek semmit mellkastól lefelé - 20 millió “felnőtt” őssejtet kapott fél évvel ezelőtt. A minden részletre kiterjedő kikérdezés és objektív tesztek mind azt mutatták, hogy jelek jutottak az agyba a sérült gerincen keresztül, ami azelőtt nem történt meg.

Az egyik páciens, egy 46 éves norvég pénzügyi tanácsadó elmondta, “változásokat vettem észre. Ha valaki megérinti a hasamat, érzek valamit. Nem tudom pontosan meghatározni, de érzek valamit”. A gerincsérüléssel kapcsolatos őssejt-kutatásnál, a terápiát fokozatosan kell felépíteni. A járás nem az egyetlen cél: a lebénult emberek az érzékelést is vissza akarják kapni, valamint szeretnének szexuálisan is funkcionálni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.