A dohányzás "fertőző"

A barátaid letették a cigit? Talán te is követed a példájukat

A rászokás a cigarettára ragadós, de ugyanígy a leszokás is. Azok a kutatók, akik bebizonyították, hogy az elhízás is "fertőző", ugyanezt a mintát találták a dohányzás esetében is.

2008.05.26 09:20medipress.hu

Sokkal valószínűbb, hogy leszokunk a dohányzásról, ha a házastársunk, barátunk, munkatársunk vagy testvérünk is így tesz. Sőt, a dohányosok mindezt általában csoportosan teszik, és aki nem követi a példájukat, hamarosan a peremre szorulhat. "A dohányzási szokásunk nem csak az ismerőseink viselkedésén múlik, de az ő ismerőseikén is.” – állítja Dr. Nicholas Christakis a Harvard Orvosi Egyetem orvos-szociológusa, a cikk fő szerzője. "Hallunk olyan történeteket, amikor valaki azért szokik le, mert a házastársa vagy a barátja is így tett.” – egészíti ki Jennifer Unger, a Dél-Karolinai Egyetem dohányzásmegelőzési szakértője, aki a kutatásban nem vett részt.

„Ha néhány emberre hatni tudunk, azok majd másoknak fognak segíteni a leszokásban.” Tavaly Christakis, és munkatársa, James Fowler San Diegoból tanulmányozták a túlsúlyos embereket, és 30 év adatai alapján azt találták, hogy ha valaki meghízik, a közeli barátai szintén felszednek magukra néhány kilót. A New Englandi Orvosi Folyóiratban most a dohányzási szokásokat írják le hasonlóképpen. A kutatók 12 067 ember adatait vizsgálták a Framingham tanulmányból, mely Boston lakóinak egészségi állapotát rögzítette 1971 és 2003 között. Feltérképezték az egyes kapcsolatrendszereket.

A dohányosok aránya a tanulmányban leképezte a nemzeti trendeket. Nem meglepő, de a legerősebb ráhatást a közeli kapcsolatok esetén tapasztalták. Ha valaki leszokik a dohányzásról, a párja 67 %-kal kisebb valószínűséggel folytatja káros szenvedélyét. Ha egy barátunk teszi le a cigarettát, 36 %-ra esik vissza a tovább dohányzok aránya a körben. Ugyanez az arány figyelhető meg a munkatársak és testvérek körében.

"A csoport egy tagja leszokik, majd ez az esemény végiggyűrűzik az egész csoporton” – magyarázta Fowler. A 28 éves Jill Palmer egy dohányosoknak való program keretében nikotinos rágógumi segítségével szokott le. Néhány nappal ezután a férje is eldobta utolsó doboz cigarettáját.

A dohányzás évente több mint 400 000 ember halálát okozza az Egyesült Államokban. 45 millió felnőtt ember pöfékel, bár az is igaz, hogy az arány jelentősen csökkent a 60-as évek óta. Az Indiana Egyetem statisztikusa, Stanley Wasserman szerint ennek a tanulmánynak megvannak a korlátai. Úgy véli, nehéz megállapítani, valóban a szociális hatás vezet-e a leszokáshoz, vagy más tényező.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.