Tesztelje magát: támad a májmoly vírus!

Minden tizenkettedik ember fertőzött

A hepatitis korunk egyik legveszélyesebb betegsége. Mégsem fordítunk rá olyan figyelmet, mint az AIDS-re. A Hepatitis Világszövetség (The World Hepatitis Alliance) adatai szerint a világon minden tizenkettedik ember hepatitis B vagy C fertőzött.

2008.05.22 14:20ma.hu

Álljon itt néhány tény a hepatitis B és C betegséggel kapcsolatban. Több mint félmilliárd hepatitis B és C fertőzött él a világon, többségük nem is tud a betegségéről. 

Ezek a vírusok tízszer könnyebben terjednek, mint a HIV. A kétféle hepatitis évente több mint másfél millió ember halálát okozza. A hepatitis B ellen egyébként létezik védőoltás, amellyel akár egész életre szóló védettséget lehet szerezni. Magyarországon 1999 óta kötelezően oltják a 14 éves korosztályt, ugyanakkor a szexuálisan aktív, sokat utazó felnőttek többsége védtelen a veszélyes fertőzéssel szemben. A hepatitis C ellen sajnos nincs oltóanyag, így a fertőzés ellen odafigyeléssel lehet védekezni. Mostanra tisztázta a tudomány a „májmoly vírus" (hepatis-C vírus) terjedésének pontos útjait. 

A vírus éveken át, sőt hosszú évtizedeken keresztül észrevétlenül pusztíthatja a májat. A máj gyulladása ugyanis nem jár fájdalommal, a máj tartalékainak eltűnése még semmilyen panaszt nem okoz. Májunk 70-80 %-a elpusztulhat anélkül, hogy panaszok jelentkeznének. A hepatitis-C vírus a máj sejtjeinek pusztulását okozza (szakszóval: molyrágás-nekrózis), ezt követi a kötőszövetes átalakulás. Ha a májsejtek helyét már kötőszövet foglalta el, nincs segítség: a kötőszövet összehúzódása, a májzsugor vagy a májrák kialakulása már visszafordíthatatlan betegségek. 

Időben felismerve viszont a betegség gyógyítható, a vírus a szervezetből kiirtható, így a fertőzőképesség is megszűnik, sőt a rák kialakulását is megelőzhetjük. Az idült vírushepatitisek (B, C, és D hepatitis) hazánk lakosságának kb. 1%-át, mintegy 100.000 egyént érintenek – ezzel az alkohol okozta májbetegség után a májbetegség miatti halálozás második leggyakoribb okozói. Az időben felismert, visszafordíthatatlan májkárosodással még nem járó esetek több mint felénél a betegség gyógyítható. 

A fel nem ismert, nem kezelt, vagy kezelésre nem reagáló betegeknél évtizedek alatt májzsugorodás, egy részüknél májrák alakulhat ki. A hepatitis B vírus elleni hatékony védőoltásban hazánk lakosságának csak kis százaléka részesült. 

A vírushepatitisek szűrésére hatékony, nem költséges laboratóriumi vizsgálatok állnak rendelkezésre. Nemzetközi és hazai ajánlások alapján fokozott veszélyeztetettség miatt – a jenleg is szűrt vagy vizsgált csoportok mellett – szűrővizsgálat végzése javasolt azoknál, akik 1987 előtt vérplazma készítményt kaptak (különösen a hemophiliások), akik 1992 előtt transzfúzióban részesültek, akik bármikor intravénás vagy felszippantható kábítószert használtak, akik több szexuális partnerrel tartanak kapcsolatot (különösen a homoszexuális kapcsolatot létesítők), akik testékszert viselnek vagy akupunktúrás kezelésben részesültek, akiknek házastársa vagy édesanyja hepatitisvírussal fertőzöt. 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.