A lelki terrort még kibírják, de...

Sokkoló - Tízből három férfit bántalmaznak otthon!

Az áldozatok többsége a lelki terrort hosszabb távon is eltűri, a fizikai támadások azonban rövidtávon a kapcsolat végéhez vezetnek.

2008.05.20 15:30MTI

Számos férfi él át családon belüli erőszakot, noha nemigen hallunk erről. Ők nem beszélnek róla, mi nem kérdezzük őket. A tanulmányunkkal üzenni akarunk nekik: van megoldás a helyzetükre - magyarázta Robert J. Reid, a seattle-i Washingtoni Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője.

A felmérés eredménye rávilágított arra a tényre, hogy tíz férfiból hárman életük során áldozatai voltak már partnerük erőszakjának.

A felmérésben részt vevő 420 férfit a fizikai és nem fizikai erőszakról (fenyegetettség, a biztonságérzet elvesztése, kontroll alatt tartott viselkedés) kérdezték, tehát nem az apróbb nézeteltérésekről.

A 18-54 éves férfiak 14,2 százaléka számolt be arról, hogy a erőszaknak valamilyen formáját átélték az elmúlt öt év során, 6,1 százalékuk pedig az utóbbi 12 hónapban. Az 55 év felettiek némiképpen jobb helyzetben vannak: a múlt öt évben 5,3, a múlt évben 2,4 százalékukat érte családon belül agresszió.

Életük során fiatalabbak 30,5 az idősebbek 26,5 százalékát bántalmazta partnere, az esetek felében fizikailag is. Mindazonáltal, a fizikai erőszak a férfiak esetében közel sem volt annyira durva, mint amilyenről Reid korábbi vizsgálatában a nők beszámoltak: súlyosnak a férfiak 20-40 százaléka ítélte a bántalmazást a nők 61 százalékával szemben.

Az áldozatok többsége a lelki terrort rendszeresen tűrte, a fizikai bántalmazás a legtöbb esetben azonban nem tartott tovább egy évnél. A családon belüli erőszakot elszenvedő férfiak általában több mentális és egészségügyi problémával küzdenek, mint a harmonikus háttérrel rendelkező társaik.

Lehetséges, hogy az erőszak férfi áldozatai valójában saját erőszakos viselkedésük retorzióját szenvedik el - tette hozzá Reid, de a felmérés erre a kérdésre nem képes választ adni.

A kutatás egyáltalán nem a nők elleni erőszakot próbálja bagatellizálni: továbbra is rendkívüli figyelmet kell szentelnünk a nők elleni agressziónak, de az erőszak minden formáját meg kell akadályoznunk - mondta a kutatása vezetője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.