A betegek nem tudnak arról, hogy fertőzöttek

Töredékét kezelik a vírusos májbetegeknek

Százezerre tehető a hepatitisfertőzöttek száma Magyarországon, de csak hétezret kezelnek, aminek oka: a betegek sokszor nem tudnak arról, hogy fertőzöttek - mondta a távirati irodának Ambrus Miklósné Judit, a Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete elnöke.

2008.05.19 17:30MTI

A hepatitis megnevezés különböző vírusok által okozott fertőzéses májbetegségek gyűjtőneve. A betegségeket a kórokozók alapján nevezték el. A jelenleg ismert hepatitisvírusokat A-tól G-ig jelzik és X-szel jelölik a még nem azonosított vírusokat. Ambrus Miklósné Judit, a Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete (VIMOR) elnöke az MTI-nek kifejtette: a hepatitis A  vírus okozta betegség gyors lefolyású, lázzal, étvágytalansággal, sárgasággal jár. 

A kórokozó mosatlan zöldségekkel, gyümölcsökkel, fertőzött élelmiszerekkel, palackozatlan vízzel, nem ivóvíz minőségű csapvízzel kerülhet a szervezetbe. Megelőzéséhez az általános higiénés szabályok betartása szükséges. A B vírus sokkal veszélyesebb. Vérrel, szövetnedvekkel, váladékokkal terjed. Kezdetben a betegnél fáradtság, ízületi fájdalom, étvágytalanság jelentkezik, majd sárgaság. Késői következménye a májzsugorodás és a májrák. Azonban e vírus ellen létezik védőoltás. 

A legalattomosabb a C vírus. A betegség akut szakasza gyakran tünetmentes, ezért sok beteg nem tud róla, hogy fertőzött. Ráadásul vakcina sem véd ellene. Ez a kórokozó elsősorban vér útján terjed. A C vírust 1989-ben fedezték fel, a véradókat 1992 óta szűrik, így aki 1992 előtt vért vagy vérkészítményt kapott, fertőződhetett hepatitis C vírussal. A terjedés egyéb módja az intravénás droghasználat, tetoválás és testékszer behelyezése. 

A betegség többnyire májzsugorodáshoz vezet. Ugyanakkor nem gyógyíthatatlan kórról van szó. A ma rendelkezésre álló kezeléssel a krónikus C-hepatitises betegek 60 százalékánál érhető el vírusmentesség, gyógyulás. Ambrus Miklósné Judit szerint a betegek legnehezebben a kirekesztettséget élik meg. A munkahelyen nem merik megmondani, hogy mi a bajuk, mert elküldik őket. 

De a legnagyobb probléma a fogorvosoknál jelentkezik, akik nem hajlandók kezelni azokat, akik megmondják, hogy vírusfertőzöttek - tette hozzá a VIMOR elnöke. A Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete 2003-ban alakult azzal a céllal, hogy támogassa a vírusos májbetegeket, képviselje érdekeiket és tájékoztassa őket a legújabb terápiás lehetőségekről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.