Hatékonyabbnak tűnik...

Jobb a CT a mammográfiánál?

A Texas Egyetem kutatói felfedezték, hogy a hagyományos mammográfiával szemben sokkal jobb eredményeket lehet elérni kúp alakú sugármenetet alkalmazó CT segítségével.

2008.02.01 14:26medipress.hu

A kúp sugarú emlő CT vizsgálat során a páciens hason fekszik az asztalon, és a vizsgálandó emlő egy nyílás segítségével szabaddá tehető. Ez az elrendezés biztosítja, hogy csak az emlő állománya kap sugárzást, ami nem csak a kép minőségét javítja, hanem a beteget is megvédi a felesleges sugárterheléstől. A vizsgálat alig egy perc alatt elvégezhető, ennyi idő alatt teljesen körbefordul az asztal alatt található sugárforrást és detektort tartalmazó C alakú kar.

A kutatók vizsgálatukhoz 12 műtétileg eltávolított emlőt vizsgáltak. A szerkezetből adódó zajok minimálisak voltak, mivel nem volt átfedést okozó szövetrészlet. A kapott képeken egyértelműen elkülöníthető volt a bőr, a zsírszövet és a mirigyállomány, valamint a mikrokalcifikációt tartalmazó daganat. Emellett hála a térbeli leképezésnek a daganat alakja és szöveti szerkezete is nagymértékben hozzájárulhat a helyes diagnózis felállításához.

Szűrővizsgálati célból még mindig a kétdimenziós mammográfiát használják a leggyakrabban, azonban ezeken a felvételeken gyakran figyelhetők meg a különböző szövetrétegek átfedése, egybevetülése, ami megnehezíti a daganat felismerését.

„Annak ellenére, hogy a mammográfia kiváló térbeli felbontást biztosít, nem ad lehetőséget az összes daganat felismerésére, különösen nagy térfogatú emlők, vagy genetikai rizikótényezőt hordozók emlőjének korai elváltozásait.” – figyelmeztetett Dr. Wei Tse Yang, a kutatócsoport vezetője, majd folytatta: „Reméljük, hogy hamarosan teljesen fel fogja váltani az új vizsgálat a hagyományos mammográfiát, mivel a CT segítségével nem csak a szöveti átfedések küszöbölhetők ki, hanem az elváltozások szerkezeti felépítésének és alakjának vizsgálata tovább növeli a találati biztonságot”.

Az új CT további előnyei között szerepel, hogy nem ad nagyobb sugárterhelést, mint a mammográfia, valamint nem mellékesen csupán egy percet vesz igénybe az MRI-hez szükséges 40 perccel vagy a mammográfiához szükséges 10 perccel szemben. Szükségtelenné teszi az emlő összenyomását, mely a mammográfia esetében szükséges, valamint nem okoz bezártságérzést a klausztrofóbiásoknak sem.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.