Sorra szabadulnak meg a PIP-mellimplantátumoktól

Durva: 8 ezer nő melle apadt le Franciaországban

Mintegy 8000 nő élt eddig Franciaországban a lehetőséggel, hogy a világméretű botrány után eltávolíttassa a hamis szilikon géllel készített PIP mellimplantátumát.

2012.06.05 13:40MTI

Április végéig 7868 nő távolíttatta el az implantátumot, közülük 527 megelőzés céljából – közölte a francia Nemzeti Gyógyszer- és Gyógyászati Segédeszköz Biztonsági Hivatal (ANSM).

"Negyvennyolc esetben fordult elő mirigyszövet eredetű daganat (adenoma) a PIP implantátumot viselő nők esetében" - tette hozzá a hivatal.

A francia egészségügyi hatóságok szerint nincs bizonyíték arra, hogy megnőtt volna a rák kockázata a PIP mellimplantátumot viselő nőknél, de a rossz minőségű szilikonnal töltött implantátumoknál az átlagosnál nagyobb a szivárgás és a szakadás veszélye.

Becslések szerint Franciaországban 30 ezer nő visel a dél-franciaországi székhelyű, 2010-ben felszámolt Poly Implant Prothese (PIP) által gyártott implantátumot. A kormány ezen implantátumok eltávolítását javasolta a nőknek.

"A megelőző eltávolítás továbbra is javasolt, tekintettel a PIP implantátumok viselőinél megfigyelt nem kívánatos események koraiságára és gyakoriságára" - hangsúlyozta az ANSM közleményében.

A 2010-ben csődbe jutott cég termékeinek 84 százalékát exportálták, főként Latin-Amerikába, Spanyolországba és Nagy-Britanniába. Világszerte feltehetően 400 000-500 000 között van a PIP implantátumot viselő nők száma.

A cégalapító, a hetvenes éveiben járó Jean-Claude Mas ellen szándékos egészségkárosítás címén emeltek vádat. Március 6-án őrizetbe vették, mert nem fizette ki a bíróság által megszabott 100 ezer eurós óvadékot (30,4 millió forint).

A PIP néven ismert implantátumok Magyarországon 2001 és 2010 között voltak forgalomban. Ez idő alatt 9482 darabot adtak el, vagyis körülbelül 4000-4500 páciens lehet érintett az ügyben - olvasható az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkárság honlapján, amely szerint Magyarországon 2010 márciusa óta nem engedélyezik PIP implantátum beültetetését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.