A méhek fertőzése emberre nem veszélyes

Fertőző méhbetegség: zárlatot rendeltek el Nógrádban

Zárlatot rendelt el az állategészségügyi hatóság Nógrád megye négy településén fertőző méhbetegség miatt - közölte az MTI-vel csütörtökön a helyettes főállatorvos, hozzátéve, hogy a méhek fertőzése emberre nem veszélyes.

2008.05.15 14:14MTI

Imre Sándor elmondta: egy mihálygergei méhészetben találtak fertőzött méhcsaládokat, ezért Mihálygergén, Ipolytarnócon, Egyházasgergén és Karancskesziben rendeltek el zárlatot, e településekre nem lehet be- és kivinni méheket, a fertőzött méhcsaládokat el kell pusztítani, és kötelező a fertőtlenítés.

A helyettes főállatorvos közölte: a jogszabály öt kilométeres sugarú körzetben írja elő a zárlatot. Ismertette: a mézelő méhek nyúlós költésrothadása a fiasítás betegsége, vagyis nem a kifejlett méhek betegszenek meg, hanem a lárvák. A beteg méhcsaládokat nem lehet megmenteni, ezért azokat el kell pusztítani, annak érdekében, hogy a kór terjedését megelőzzék.

Elmondta: kéthetente tartanak ellenőrzést, az első vizsgálatok óta újabb fertőzést nem tapasztaltak. Imre Sándor hozzátette: a mihálygergei méhészetet jelentős kár éri a fertőzés miatt, de a betegség felszámolása állami kártalanítással történik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.