Hatékony és költségtakarékos

Betegség-menedzsment: valóban hasznos?

Egy, a 'Health Affairs' című szaklapban közölt tanulmány elsőként vette górcső alá a betegség-menedzsment programok hatékonyságát.

2008.05.15 09:36medipress.hu

Az eredmények szerint a krónikus betegségben szenvedők valóban profitálhatnak a betegség-menedzsmentből, hiszen az legtöbbször hatékony és költségtakarékos. Bár a krónikus betegség-menedzsment programok egyre elterjedtebbek világszerte, az egészségügyi hatóságok sokszor megkérdőjelezik a programok szükségességét, hiszen eddig semmiféle tudományos bizonyíték nem állt rendelkezésre a betegség-menedzsment hatékonyságát illetően. 

Az Indiana Egészségügyi Egyetem, a Reenstrief Intézet, valamint az Indianai Környezettudományi Egyetem kutatói a mostani kutatás során megvizsgálták, vajon a krónikus betegségben szenvedőknek valóban hatékonyabb és költségtakarékosabb megoldás e a betegség-menedzsment. A kutatás során cukorbetegségben és/vagy kongesztív (tágulásos) szívelégtelenségben szenvedő páciensek betegség-menedzsmentjét vizsgálták.
 
A betegség-menedzsment programok során a betegség súlyosságától függően alakítják az ellátás jellegét: nagyon súlyos esetekben állandó nővéri felügyelet alatt állnak a páciensek, míg kevésbé súlyos esetekben az orvosok telefonon keresztül kommunikálnak a beteggel. "Adataink szerint már a telefonos tanácsadás is jelentősen csökkentheti az orvosi költségeket, hiszen így a betegnek nem kell minden kis tünetével orvoshoz fordulnia" - nyilatkozta Dr. Thomas S. Inui, a kutatás vezetője. 

A kutatók szerint a súlyosabb betegségben szenvedőknél már nem mindig ilyen egyértelmű a helyzet: "Bár a cukorbetegek jobban járnak a program igénybevételével, a kongesztív szívelégtelenségben szenvedőknél a járulékos költségek emelkedését tapasztalhatjuk a betegség-menedzsment során, így elmondható, hogy inkább a kevésbé súlyos esetekben ajánlható ez a program" - nyilatkozta Dr. Inui. 

A mostani 23 hónapos felmérés még nem elégséges a betegség-menedzsment hosszú távú hatékonyságának felmérésére, ezért a kutatók további kutatásokat terveznek az ügyben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.