Gyógyfürdő, mint kiegészítő terápia

Gyógyító vizek

A hazai gyógyulni vágyóknak szerencsére nem kell messzire menniük, ha egy "egészségeset" akarnak fürdőzni.

2012.05.27 19:08napidoktor.hu

Hazánk ugyanis Európa gyógyforrásokban egyik leggazdagabb országa. Egy beteg ember számára ennél kellemesebb terápia aligha létezik. A jelentékeny só- és gáztartalmú gyógyvizek több előnyös hatást gyakorolnak szervezetünkre.

Már a vízbe merülés pillanatában megszabadulunk egy „tehertől", hiszen a felhajtóerő következtében testünk súlyával nem kell küzdenünk. Izmaink ellazulhatnak, tehermentesül a gerincünk.

A gyógyvizek azonban többre képesek, mint amit egy hétköznapi fürdőzéstől remélhetünk - eltérő vegyi összetételüknél fogva ugyanis különböző betegségek gyógyításában játszhatnak szerepet. A kénes fürdők például az ízületi panaszok enyhítésére alkalmasak, a földes-meszes vizek pedig a keringési betegségek gyógyításában jó hatásúak.

A 25 C-ot meghaladó hőmérsékletű termálvizek hőhatásuknál fogva élénkítik a vérkeringést, csillapítják a fájdalmat - alkalmazhatók többek között a köszvény, idegi eredetű problémák, az isiász és különböző nőgyógyászati panaszok kezelésére. Egyes gyógyvizek ivókúra formájában enyhítik a gyomor- és bélpanaszokat, mások a légzőszervi megbetegedések esetén használhatók fel, inhalációs kúra során.

Fotó: sxc.hu


A fentiekben természetesen a gyógyvizek előnyös hatásait csupán néhány kiragadott példával támaszthattuk alá - ám még jó néhány betegség terápiájában alkalmazhatók eltérő összetételüknek és hőfokuknak megfelelően. Panasz esetén leghelyesebb az orvos tanácsát kérni betegségünk kezelését illetően - a gyógyfürdőzés ugyanis lehet jó kiegészítő terápia, de nem feltétlenül az egyedüli orvosság.

Sőt, egyes megbetegedések - magas vérnyomás, rosszindulatú daganatok - esetén nem is ajánlott! Ha azonban egészségi állapotunk engedi, és orvosunk sem tiltja, bátran hódolhatunk a gyógyfürdőzés örömeinek.

Márai Füves könyvéből idézve: „S tudjad, hogy halandó vagy, de addig is tartozol a testednek valamivel. Például a gyógyfürdővel, hetenként kétszer, legföljebb háromszor".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.