A betegség testi tünetekben nyilvánul meg

A pánikbetegség, ha felismerik, jól gyógyítható

Életük során a magyar nők hét százaléka szenved pánikbetegségben, a férfiaknak pedig két százaléka - mondta el az MTI-nek Gábor S. Pál főorvos szerdán Szegeden.

2008.05.15 06:57MTI

A főorvos azt követően nyilatkozott a távirati irodának, hogy az Elbánik a pánikkal - A pánikbetegség klinikai formái címmel tartott előadást a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara pszichiátriai klinikája továbbképző programjának keretében. Elmondta: az említett adatok csak a szívpánikra vonatkoznak, mely a betegség leggyakoribb fajtája. 

Emellett ismert a neurológiai vagy más néven a feji pánik, a hasi pánik, az ál-idegzsábák jelensége, illetve az ágyéki idegek érintettsége. Ezeknél ritkán gondolnak az emberek pszichés eredetre, de ha jól diagnosztizálják, kiválóan és gyorsan kezelhető. A betegek jól gyógyulnak és nincs szükség a műtéti beavatkozásra. Sajnos az egész világon gond, hogy a pánikbetegséget az orvosok sokszor nem ismerik fel, azért, mert ugyan pszichés eredetű, de kilencven százalékban testi tünetekben nyilvánul meg - tette hozzá a szakember. 

A leggyakoribb pánikbetegségre utaló tünet például az éjszakai légszomj: a beteg úgy érzi, hogy nem kap levegőt, nagyon szapora a pulzusa, mellkasi nyomást érez, reszket, remeg, verejtékezik, esetleg halálfélelme is van. A főorvos kitért arra is, hogy az emberek harminchét százaléka szenved el élete során egy-egy pánikrohamot, főleg a húszas éveiben. Ennek három-négy százalékából alakul ki azután pánikbetegség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.