Ha a zaj ismétlődik, tartós lehet a hallásvesztés

"Mit mondasz?" - van, akinél nem múlik el

Hallhattunk már a túl hangos zene ártalmairól - kutatók szerint minden, többórás rockkoncert átmeneti hallásvesztést okoz, de az ismételt, erős zajnak kitettség tartós halláskárosodással járhat.

2012.05.26 08:55ma.hu

Nagy problémákkal járhat a hangos zenének való kitettség - egy rock koncert gyakran vezet átmeneti halláscsökkenéshez a tizenéveseknél.

A House Research Institute egy kisebb tanulmány keretében megállapította, hogy a tinédzserek 72 százalékának csökken a hallása egy három órás show-t követően.

A halláscsökkenés ezen típusa többnyire elmúlik 48 órán belül, ám ha a hangos zenének kitettség gyakran megismétlődik, tartós halláskárosodás alakulhat ki.

Dr. M. Jennifer Derebery tanulmányvezető elmondta: a kamaszoknak meg kellene érteniük, hogy a fokozott hallásterhelés egy koncerten vagy fülhallgató készüléken keresztül hallásvesztéshez vezethet. A többszörös hangos zajnak való kitettség - 85 decibel felett - megállíthatja az apró szőrsejtek működését és a halláskárosodás tartós marad.

A tanulmányba bevont fiataloknak a kutatók 29 jegyet kínáltak egy rock koncertre: a helyek közül egyik sem volt túlságosan távol a színpadtól.

Meghagyták nekik azt is, hogy használjanak füldugót a koncert alatt, de csupán közülük hárman fogadták meg a tanácsot. A kutatók megállapították, hogy a koncerten a zajhatás 82-110 decibel között mozgott, átlagosan 98,5 decibel volt.

Kiderült az is, hogy ezek a szintek meghaladták a biztonságosnak minősülő zajszintet. A koncert után a legtöbb tinédzsernél jelentős csökkenés volt megfigyelhető a a belső fülben levő szőrsejtek működésében.

Ezek a sejtek elengedhetetlenek a normális halláshoz és nagyon érzékenyek a tartós zajhatásra. A tinik 53,6 százaléka maga is megállapította, hogy nem hall olyan jól, mint a koncert előtt - 25 százalékuknak csengett a füle.

Bár ezek a sejtek általában felépülnek, a kutatók arra figyelmeztetnek, hogy ha a hangos zenének, zajnak kitettség gyakran ismétlődik, a halláskárosodás tartós lehet.

A kutatók több kutatást szeretnének lefolytatni annak kiderítésére is, vajon sokkal érzékenyebb-e a kamaszok füle, mint a felnőtteké.

Szükség lenne arra, hogy a koncerteken sokkal kisebb legyen a zajszint, ne okozhasson hallásvesztést és idegrendszeri károsodást a tiniknél - mondta el Dr. Derebery.

Hozzátette: a fiatalok még a felszólítás ellenére sem használtak füldugót - csupán 3 a 29-ből! -, ezért okuk van azt gyanítani, hogy ez jellemzi a kamaszok tipikus hozzáállását. Ezért a zajhatással kell kezdeni valamit.

A tanulmányt az Otology & Neurotology közölte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.