Kanyarójárvány ellen

Kilencmillió ukránt oltanak be kanyaró és vöröshimlő ellen

Kilencmillió 16 és 29 év közötti fiatal beoltását tervezik kanyaró és vöröshimlő ellen május 26. és június 9. között Ukrajnában.

2008.05.12 15:23MTI

A védőoltás elvégzését az utóbbi hét évben megjelent, halálos áldozatokat is követelő két kanyarójárvány és nem utolsósorban az tette szükségessé, hogy az Európában előforduló ilyen megbetegedések 83 százalékát Ukrajnában regisztrálják.

A kampány részeként országszerte 15 ezer oltóhelyet alakítottak ki, és előkészítették a kilencmillió adag szérumot, valamint a beadásához szükséges fecskendőket. A vakcinát ötmillió dollárért vásárolta Indiából az ukrán közegészségügyi hatóság az ENSZ gyermekvédelmi szervezete, az UNICEF anyagi támogatásával.

Ezzel kapcsolatban az UT-1 ukrán közszolgálati tévécsatorna hétfőn azt közölte: az érintettek körében komoly aggodalmat kelt, hogy a kanyaró és vöröshimlő elleni vakcinákat nem Európában, hanem Indiában gyártották, s erről szerinte az Egészségügyi Minisztérium hallgat. Szakemberek attól tartanak, hogy az immunizálás megbukhat a lakosság ellenállásán, mivel a védőoltás ugyan kötelező, de senki nem kényszeríthető az elvégeztetésére.

A közegészségügyi illetékesek a tömegtájékoztatási eszközökben igyekeznek megnyugtatni az érintetteket, köztük hétmillió reproduktív korban lévő fiatalt, hogy az Indiából származó szérum minősége kifogástalan, hiszen átment mind az ukrán, mind az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vizsgálatán. A kampány ugyanis csak akkor lesz sikeres, ha a veszélyeztetett korosztály legalább 95 százalékát beoltják. A legutóbbi, 2005-2006-os ukrajnai kanyarójárványban 46 ezren betegedtek meg, közülük öten meghaltak. Vöröshimlővel évente átlagosan 20 ezer ukrán fertőződik meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.