Napfény menti meg szívünket a károsodástól?

Ezért kell napra tolni a beteget

Egy szívrohamon átesett ember állapotán nagymértékben javíthat, ha egyszerűen több napfény éri - állapították meg kutatók.

2012.04.27 10:15ma.hu

Fénnyel gyógyulunk? Kutatók szerint a szívinfarktust elszenvedett ember állapota javul, ha fénynek teszik ki, legyen az erős fény vagy csak nappali fény - megvédi őt a komoly károsodástól, azoknál pedig, akik még nem estek át szívrohamon, megelőzi azt.

A szívrohamon átesett betegek gyorsabban felépülnek az egyszerű nappali fény hatására. Kutatók szerint a titok nyitja a testóránk, vagyis a cirkadián ritmus, amely a fényhez és a sötéthez kapcsolódik. Cirkadián óránkat az agyban levő fehérjék szabályozzák. Ugyanezek a fehérjék azonban a szívben is jelen vannak.

Tobias Eckle szív-szakértő a denveri Colorado egyetemről elmondta: kollégáival felfedezték, hogy a testórához kapcsolódó fehérjék - az ún. Period 2 - létfontosságú szerepet játszanak a szívroham által okozott kár kiküszöbölésében.

A szívroham közben egyáltalán nem, vagy csak kevés oxigén jut a szívbe. Oxigén nélkül a szív a zsírt glükózzá alakítja - a szív-anyagcserében bekövetkező változás nélkül a sejtek elpusztulnak és a szív károsodik.

A Period 2 fehérje fontos szerepet játszik abban, hogy a zsír glükózzá alakuljon, vagyis a szív anyagcseréjét hatékonyabbá teszi. A kutatócsoport rájött, hogy - állatoknál - a Period 2 fehérjét a fény aktiválja, és csökkenti a szívroham okozta károsodást.

Eckle professzor elmondta: a tanulmány azt sugallja, hogy az erős vagy éppen csak egyszerű nappali fény megelőzi a szívrohamot, ha pedig már átestünk rajta, csökkenti a károsodás mértékét. Fontos tehát, hogy a betegeket a kórházban is kellő mennyiségű fény érje.

A kutatást a Nature Medicine tudományos szaklap közölte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.