Több dolog tart vissza az erekciótól, mint hinnénk

Merevedési zavar? Nálam? Ugyan!

Előfordulhat, hogy merevedési zavarral küzdünk, és nem is tudunk róla? Erre valószínűleg mindenki azt mondaná: lehetetlen. És ha mégsem?

2012.04.13 18:55ma.hu

Olykor még a legegészségesebb férfiaknál is megtörténik, hogy nem olyan a teljesítményük az ágyban, mint szeretnék. Nem tudják mire vélni, és egyre elszigeteltebbnek érzik magukat, miközben igyekeznek a helyzetet megérteni.

A Chicagói egyetem közelmúltban végzett tanulmánya most rávilágított, az orvosok kevesebb, mint fele kérdi meg rutinszerűen a páciensét, tapasztal-e szexuális problémákat. Ha pedig nem kerül sor az orvossal való beszélgetésre, a férfinak érdemes feltennie magának pár kérdést.

- Gyakran érezzük képtelennek magunkat az erekcióra?


Nagy különbség van ugyanis az "alkalmanként" és a "gyakran" válasz között, ami a merevedési zavar előfordulását illeti. Olykor bizonyos körülmények játszanak szerepet benne - például túlzott alkoholfogyasztás, a vágy hiánya, szorongás, stb. Ám ha semmi sem indokolja, és az erekciós zavar mégis gyakori, az egyértelmű diagnózisnak tekinthető.

- Fennállnak-e esetünkben egyéb egészségügyi problémák?

Így például cukorbetegség, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, érelmeszesedés? Minden állapot ugyanis, mely az erek megkeményedéséhez vezethet, hatással lehet a pénisz felé irányuló véráramlásra. Tehát ha bármilyen probléma áll fenn, amely befolyásolhatja a vérkeringést, az csökkentheti az erekció bekövetkezésének és megtartásának esélyét.

- Túlsúlyosak vagyunk-e?


Általános egészségi állapotunk jelentős szerepet játszik a merevedésben. A túlsúlyos férfiaknál nagyobb az erekciós zavar esélye. Az elhízáshoz kapcsolódó betegségek, mint a magas vérnyomás (hipertónia) a legfontosabb tényezője az elhízáshoz köthető merevedési zavarnak.

- Ülő életmódot folytatunk-e?

Miközben az elhízás vészjelzés, a soványsággal egybekötött inaktív életmód ugyanúgy okozhat problémát. Már az is hatással van az erekcióra, ha nem vagyunk formában, nincs kondíciónk. Egy tanulmány szerint azok a férfiak, akik legalább 20-30 percet edzettek naponta, fele annyiszor sem tapasztaltak merevedési zavart, mint ülő életmódot folytató társaik. Testmozgásra tehát már csak ezért is szükség van!

- Dohányzunk?

Talán már mondani sem kell, a dohányzás és az alkoholfogyasztás szerepet játszik a vérerek károsodásában, amely erekciós zavarhoz vezethet. Nem meglepetés, hogy a káros szokások elhagyásának hatására a helyzet javulhat. Azoknál a férfiaknál, akik letették a cigit, hamar visszakapták teljesítőképességüket, a továbbra is dohányzókkal szemben.

Amennyiben szinte minden kérdésre igen volt a válaszunk, sincs vége a világnak. Láthatjuk ugyanis, hogy életmód-beli változtatásokkal jelentős javulást érhetünk el a merevedési zavar terén. Érdemes egyébként orvosunkkal is konzultálni arról, mit javasol személy szerint nekünk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.