Szívelégtelenségről árulkodik a szédülő fej

Szédül reggelente? Megtudhatja, mi lehet a vége

Gyakran előfordul velünk, hogy felkelés után megszédül a fejünk? Nem árt vigyázni - lehet, hogy szívelégtelenség van kilátásban...

2012.03.22 16:55ma.hu

Nem árt óvatosnak lennie annak, aki az ágyból kikeléskor szinte részegnek érzi magát. A feje megszédül, frissnek cseppet sem mondható. Ez ugyanis lehet annak a jele, hogy nagyobb az esélyük a szívelégtelenségre. A szédülés gyakori reggel, felkelés után.

Az ember felállna, de rosszul érzi magát - ennek oka a vérnyomás hirtelen lecsökkenése, vagy ortosztatikus hipotenzió. A kutatók szerint azoknak az embereknek, akik ezt átélik, 54 százalékkal nagyobb esélyük van a szívelégtelenségre, mint azoknak, akik nem tapasztalnak ilyet.

A kockázat 34 százalékos maradt úgy is, ha a kutatók bevonták a vizsgálatba a mindig magas vérnyomással küzdőket is. A jelenség a legkifejezettebb a 44-55 éves kor közöttieknél volt - adta hírül a Hypertension amerikai szaklap.

Az Észak-Karolina egyetem kutatói 12 ezer páciens vérnyomását mérték meg és hasonlították össze, amikor fekvő helyzetben voltak, és nem sokkal azután, hogy felálltak.

A vizsgálatot megismételték 17,5 évvel később. Sokuknál szívelégtelenséget állapítottak meg a kórházi nyilvántartások és halotti anyakönyvi kivonatok alapján.

Azoknak, akik szívelégtelenségben szenvedtek, 11 százaléka már a tanulmány kezdetekor is ortosztatikus hipotenzióval küzdött.

Dr. Christine DeLong Jones tanulmányvezető elmondta: az ortosztatikus hipotenzió valószínűleg összefügg a szívelégtelenség kialakulásával. A magas vérnyomásról, a diabéteszről és a szívkoszorúér-betegségről már ismert, hogy hozzájárulnak a szívelégtelenséghez.

A szívelégtelenség akkor jelentkezik, amikor a szív nem képes a vért megfelelően szétpumpálni a test minden részébe. Oka pedig általában az, hogy a szívizom túl gyenge vagy merev a megfelelő működéshez.

Megelőzésképpen az ortosztatikus vérnyomásmérés esetleg kiegészítheti a normál vérnyomás mérést, ami nem igény külön berendezést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.