Stressz-inkontinencia

Vizelettartási problémák - fekete bőrű nők előnyben

Jó hír a fekete bőrű asszonyoknak: kevesebb, mint feleannyi esélyük van a vizelettartási problémák kialakulására, mint fehér bőrű társaiknak, a Michigani Egészségügyi Egyetem kutatása szerint.

2008.05.03 16:00medipress.hu

A rossz hír viszont: ha mégis kialakul náluk a betegség, az sokkal rosszabb, mint a fehér nők esetében. Több vizelet távozik akaratlanul: a fekete bőrű betegek több mint fele számol be arról, hogy egy-egy alkalommal láthatóan benedvesedik az alsóneműjük. A fehér nőknél ez az arány csak egyharmadnyi. A tanulmány megerősít néhány hiedelmet, másokat viszont cáfol.

Az orvostársadalom sokáig hitte, hogy a fekete bőrű nőknél nem fordul elő a „stressz-inkontinencia”, ami azt jelenti, hogy a vizelet pl. sportolás, köhögés és nevetés közben cseppen el. Kiderült, hogy ez nem így van. A cikk az Urology című szakfolyóirat legfrissebb számában jelent meg. „A lakosság ezen részét valószínűleg elhanyagolták ezen hiedelem miatt” – állítja a szerző, Dee E. Fenner, nőegészségügyi professzor, nőgyógyászati igazgató. „Valójában a fekete bőrű nők szégyenérzete nagyobb, ezt kell szem előtt tartania az orvosoknak, miközben a nőket vizsgálják és kezelik.

A tanulmány szerint a fekete bőrű nők kétszer olyan gyakran szenvednek „sürgető inkontinenciában” (a beteg erős és hirtelen vizelési ingerrel jár, melyet vizeletcsepegés követ), amely újabb kutatásokat szorgalmaz a témakörben. Azt is hitték, hogy a két rassz között eltérőek a vizelettartási problémával összefüggő betegségek, mint pl. a cukorbetegség, a székrekedés, a depresszió, az elhízás vagy a krónikus tüdőbetegség. A tanulmány szerint ezek a betegségek egyenlő arányban fordulnak elő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.