Egyszerű találmány a színvakok segítésére

Kód segít a színvakoknak felismerni a színeket!

Az észak-portugáliai Portóban élő színvakok számára könnyebbé vált a színes ceruzák kiválasztása, a metróvonalak felismerése vagy a tájékozódás a kórházakban, hála a Miguel Neiva formatervező által létrehozott kódnak, amelyet a szerző az egész világon el szeretne terjeszteni.

2012.03.05 12:58MTI

A rendszer 42 éves feltalálója könnyen felismerhető szimbólumokkal jelöli a színeket. Ma már a világ minden részéből özönlenek címére a hálás üzenetek, amelyekben nem egyszer "hősnek" vagy "őrangyalnak" nevezik.

"Fogalmam sem volt arról, milyen méreteket és fontosságot ölthet ez a projekt, ahogy arról sem, milyen mértékben érinti azokat, akiknek szól" - mondja portói műhelyében Neiva, aki naponta egy órát szentel annak, hogy válaszoljon ezekre a biztatásokra.

A formatervező mintegy tíz éve foglalkozik a problémával. A világ férfilakosságának csaknem 10 százaléka színvak, vagyis genetikai okokból képtelen bizonyos színek megkülönböztetésére.

"Az elemiben volt egy ilyen osztálytársam, akit társai - köztük bizony én is - folyton gúnyoltak fogyatékossága miatt és ezzel pokollá tették az életét" -
idézte fel gyerekkori tapasztalatát Miguel Neiva az AFP-nek.

A formatervező által kidolgozott kód, amelyet ColorADD néven vezetett be, az alapszínekre épül. Egy vonalka jelzi a sárgát, a pirosat és a kéket pedig ellenkező irányba mutató háromszögek.

Mint egy festékes palettán, a vonalka és a jobbra néző háromszög együtt a zöldet képviseli, és így tovább a szivárvány minden színét ki lehet fejezni ezekkel a szimbólumokkal.

A portói Sao Joao kórház volt az első, amely alkalmazta a rendszert azokon a színcsíkokon, amelyek a különböző osztályokat jelölik, illetve a betegek által viselt karszalagokon.

"Eddig is több kísérlet történt a színvakok támogatására, ez a rendszer azonban gyökeresen új megközelítést jelent és úgy érzem, nagy lehetőségeket teremt nemzetközi szinten is, mert rendkívül egyszerű megtanulni és alkalmazni is"
- mondta Fernando Falcao Reis doktor, a szemészeti részleg igazgatója.

"Miguel ötlete zseniális, csodálatosan egyszerű és úgy gondolom, néhány éven belül világszerte el fog terjedni" - lelkesedik José Vieira, a Viarco ceruzagyár igazgatója és tulajdonosa, akinek üzeme mintegy 30 kilométerre van Portótól.

A kisipari módszereket alkalmazó üzemben 2010 óta mintegy 8000, egyenként 12 színes ceruzát tartalmazó dobozt készítettek ColorADD jelképekkel. "Ez a termék a specialitásunk lett és a kereskedők igen fogékonynak mutatkoztak" - hangoztatja a 38 éves vállalatvezető, aki azonban elismeri, hogy a koncepciót szélesebb körben kellene ismertetni ahhoz, hogy kereskedelmileg jobban ki lehessen aknázni.

A színvakoknak szóló kódolás már megvalósult a festékgyárak és kerámiaüzemek katalógusain, továbbá cipőkön és ruhákon, illetve a portói metrón. "A lehetséges alkalmazásoknak nincs határa" - hangsúlyozza Miguel Neiva.

Már létezik olyan számítógépes program, amelynek segítségével az egér mozgatásakor a színek szimbólumai is megjelennek a képernyőn, és tárgyalások folynak arról, hogy a színek jelzésének új rendszerét vezessék be a 2016-os Rio de Janeiró-i olimpiai játékokon is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.