Máshogy énekelnek a városi madarak

A madár másképp fütyül, ahol a madár se jár

Nemcsak a vidéki és városi emberek viselkednek másképp - úgy tűnik, a madarak is. A jelek szerint az élőhely meghatározza, hogyan énekel egy madár.

2012.03.02 16:55ma.hu

Befolyásolja a madár élőhelye, hogyan énekel - állapították meg kutatók. A városi madarak ugyanis magasabb hangot adnak ki, mint az erdős, fás területeken élők.

A koppenhágai és a walesi Aberystwyth egyetem kutatói felvett hangok segítségével tanulmányozták a madarak énekét és rájöttek, hogy azok megváltoztatják hangjukat és éneküket a városi épületek hatására. Nemcsak az állandó zaj, forgalom és az emberek okozzák a változtatást, ahogyan korábban hitték.

"A városi építkezés egyik fontos meghatározója annak, hogyan énekelnek a madarak" - mondta el Torben Dabelsteen, a koppenhágai egyetem biológia-szakának professzora.

"Megállapítottuk, hogy a városi madarak magasabb frekvencián énekelnek, hogy a daluk jobban hallatszódjon, akkor is, ha nincs akkora forgalomból származó zaj. Ez azt jelenti, hogy nem a forgalom az elsődleges dolog, amiért hangjukat a madarak megváltoztatják, az épületek is szerepet játszanak benne."


A PLoS One online változatában megjelent tanulmány hozzáteszi, hogy az épületeknek igen sok fajtája van, és a tudósok úgy vélik, az ilyen körülmények között élő madarak azért változtatnak hangot, hogy csökkentsék a visszhangot és hatékonyan kommunikáljanak egymással.

Megfigyelhetjük, hogy a madarak magasabb hangon énekelnek, különösen tavasszal - mondta el Dabelsteen professzor. Hozzátette azonban, hogy legtöbbször az emberi fül a város zajában nem hallja meg ezt a madárdalt, nem tud különbséget tenni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.