Gyógyszer vagy természetgyógyász?

A kétszáz leggyakoribb betegség gyógyítási lehetősége

Az alternatív gyógymódok elterjedésével növekszik a bizonytalanság, milyen betegséggel, hová forduljon a páciens. Válassza-e a gyógyszeres kezelést, keressen természetgyógyászt, vagy fogjon öngyógyításba?

2008.04.28 12:43MTI

Az Athenaeum 2000 Kiadó 1 panasz, 5 gyógymód sorozatában ezidáig egyedülálló módon összegyűjti a gyógyítási lehetőségeket a kétszáz leggyakoribb betegségre. A nyugati gyógyászat mellett a hagyományos kínai orvoslás, a természetgyógyászat, a homeopátia és a fitoterápia gyógymódjait ismerteti olyan gyakran előforduló tünetekre, mint például a köhögés vagy a szédülés.

Halmy László belgyógyász professzor és Mangó Gabriella orvos, természetgyógyász is azt javasolta a könyvfesztivál utolsó napján, a témáról tartott beszélgetésen, hogy csak a házilag kezelhető betegségeknél alkalmazzanak vizsgálat nélküli öngyógyítást a páciensek, a tünetek tartósabb fennállása esetén mindenképpen forduljanak szakemberhez.

Halmy hangsúlyozta, hogy akut problémák esetén mindenképpen forduljanak az emberek orvoshoz, fogadják el a gyógyszeres kezelést, esetleg sebészeti beavatkozást, ha szükséges. Bizonyos esetekben a várakozás, öngyógyítás tovább ronthatja a páciens állapotát. Mangó Gabriella elmondta, hogy ma már a természetgyógyászok is csak több éves előképzés után vállalhatnak gyógyítást Magyarországon. Saját praxisából hozott példákat arra, hogy olyan esetekben tudott segíteni páciensein, amikor a nyugati orvoslás által javasolt terápia sikertelen volt. Az 1 panasz, 5 gyógymód sorozatban eddig három kötet jelent meg, a fájdalomcsillapításról, a légzési és keringési betegségekről, valamint a haj- és bőrbetegségekről.

Az eredeti, angol nyelvű kiadásban szereplő ezer gyógymód másik felét is megjelenteti a kiadó további három kötetben. A kötetek szerzői, akik a gyógyítás különböző irányzatait képviselik, valamennyien saját területük szakértőinek számítanak. 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.