A kábítószer károsíthatja a magzati agyfejlődését

A fű és az alkohol elpusztítják a fiatal patkányok agysejtjeit

Kutatási eredmények újabb figyelmeztető jelzése a terhes nők számára: a kábítószer használat károsíthatja a magzati agyfejlődést.

2008.04.28 09:07medipress.hu

A THC (tetra-hidro-cannabinol, a marihuána fő pszichoaktív hatóanyaga) illetve kis mennyiségű, enyhe ittasságot okozó alkohol kombinációja kiterjedt idegsejt pusztulást okoz fiatal patkányok agyában – fedezte fel egy német vizsgálat. A berlini Humboldt Egyetem kutatói THC-t, mesterséges THC-t, etanolt, egy MK-801 elnevezésű antikonvulzív (epilepsziás roham elleni) szert és phenobarbitalt adagoltak 1 - 14 napos patkányoknak. A kutatócsoport egy korábbi vizsgálata szerint az etanol és az altató, nyugtató és antikonvulzív gyógyszerek kiterjedt idegsejt pusztulást okoztak a fiatal rágcsálók agyában.

Ezt az újabb kutatást annak érdekében folytatták le, hogy meghatározzák, okoznak-e a cannabinoidok hasonló károsodást. A kutatók azt találták, hogy önmagában adva a THC és a szintetikus THC nem okozza az idegsejtek pusztulását, ám amennyiben közepesen intoxikáló mennyiségű alkohollal adják, idegsejt pusztulást eredményez. Az együttes hatás a THC dózisával arányosan növekedett, és a patkányok 7 napos korában volt a legerősebb.

A kutatók további megfigyelése volt, hogy a CB1 receptor (cannabinoid kötőhely a sejtek felszínén) blokkoló szer THC-vel és etanollal együtt adva mérsékelte az agysejtpusztulást. A szóban forgó vényköteles készítmény egy elhízás-elleni szer, ami a kutatók szerint segíthet legyőzni a függőséget is. Az a tény, hogy a gyógyszer ellensúlyozza a THC és etanol hatását, azt sugallja, hogy a CB1 receptor aktiválása lehet felelős a THC és az etanol neurotoxikus hatásáért – nyilatkozták a kutatók.

A vizsgálat eredményei az Annals of Neurology című folyóiratban jelentek meg. További vizsgálatok szükségesek annak tisztázása érdekében, hogy a THC hogyan fokozza az alkohol fejlődő agyra gyakorolt káros hatását – nyilatkozták a kutatók. Viselkedési és tomográfiás vizsgálati technikák alkalmazásával a kutatások felderíthetik, hogy vajon az akut változások jelentenek-e maradandó idegsejti károsodást és vezetnek-e viselkedési zavarokhoz – foglalták össze a kutatók a tanulmányban.

A mostani vizsgálat eredményei egy érdekes terápiás lehetőséget mutatnak, a CB1 receptor antagonisták lehetséges használatát az etanol, altatók, nyugtatók és antikonvulzív szerek hatásának kitett magzatok agykárosodásának megelőzésében. A német kutatócsoport arra hívja fel a figyelmet, hogy a marihuána a gyermeket váró nők által leggyakrabban használt tiltott kábítószerek egyike. Egyre indokoltabb az aggodalom, hogy a terhesség alatti marihuána használat - önmagában vagy más drogokkal való kombinációban – károsíthatja a magzat agyának fejlődését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.