Nem feltétlenül szükséges a laboratóriumi kontroll

Könnyen elszaporodhatnak a gyógyszer-rezisztens vírustörzsek a HIV-fertőzötteknél

Egy brit vizsgálat szerint, amelynek során a páciensek túlélési esélyeit vizsgálták számítógépes szimuláció segítségével, alig valamivel jobbak a mutatók azon HIV-fertőzöttek esetében, akiknél rendszeresen ellenőrzik a kezelés hatékonyságát, mint azoknál, akiknél nem.

2008.04.28 08:18MTI

A kutatás eredményeit a The Lancet című orvosi hetilap legújabb számában publikálták, s a szerzők reményei szerint a vizsgálat megváltoztathatja az afrikai és ázsiai AIDS-betegek kezelésének módját. Andrew Phillips, a londoni University College Medical School kutatója és munkatársai számítógépen modellezték a HIV-fertőzés előrehaladását, majd 20 éves időtartamra kiszámították a páciensek túlélési esélyeit. Mint kiderült, a rendszeres laboratóriumi vizsgálatokon részt vett betegek 83 százaléka ötéves túlélésre számíthatott.

Azoknál, akiknél nem ellenőrizték a kezelés hatékonyságát 82 százalékos volt az 5 éven túli túlélési ráta. Húsz év múlva az ellenőrzött "páciensek" közül 67 százalék volt "életben", azok között viszont, akik nem végeztek laboratóriumi tesztet, 64 százalék. A különbség elhanyagolható és megcáfolja azt az elméletet, hogy a víruselleni kezelést rendszeres laboratóriumi vizsgálatokkal kell párosítani, ellenkező esetben nem ellenőrizhető a terápia hatékonysága, s a gyógyszerrel szemben ellenálló kórokozók megjelenéséhez vezethet.

A szakértők szerint világszerte mintegy 33 milliónyian szenvednek az AIDS-től, de csupán a felük jut megfelelő kezeléshez. "A laboratóriumi vizsgálatok elvégzése nem lehet szempont, amikor a kezelésre szoruló betegeknek mindössze a fele jut gyógyszerhez" - mutatott rá Andrew Phillips. Némely szakértő óvatosságra int, mondván a laboratóriumi kontroll hiánya a gyógyszer-rezisztens vírustörzsek elszaporodásához vezethet.

Nathan Ford, a dél-afrikai Medecins Sans Frontiers egészségügyi központ vezetője szerint viszont semmi sem utal arra, hogy Afrikában gyorsabban szaporodnának el az ellenálló kórokozók, mint a világ más részein.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.