Pénzt vonnak le, ha nem edz az ember!

Büntibe vág az okostelefon, ha nem mozogsz

Anyagilag ösztönzi a felhasználókat a testmozgásra egy új okostelefon-alkalmazás: aki a vállaltnál kevesebbszer megy le egy héten az edzőterembe, azt pénzlevonással bünteti, aki pedig tartja magát a fogadalmához, az megkapja a lustálkodók pénzét.

2012.01.17 12:55MTI

A GymPact (Edzési szerződés) elnevezésű fejlesztés lényege, hogy a felhasználók kötnek egy megállapodást az alkalmazást kidolgozó vállalattal arról, hogy hányszor fognak lemenni a héten az edzőterembe, és mekkora pénzbüntetést kapjanak, ha kihagynak egy edzést.

A bírság összege 5 dollár (1200 forint) és 50 dollár (12 ezer forint) között mozoghat alkalmanként - magyarázta Csang Jifan (Zhang Yifan), a GymPact vállalat társalapítója és vezérigazgatója.

A hét végén a cég levonja a felhasználók bankszámlájáról a kihagyott edzések miatti büntetést. Az összegyűjtött pénzt pedig szétosztja azok között, akik betartották a szerződésben foglaltakat: akik többször látogattak el a héten az edzőterembe, azok a begyűjtött összegből is többet kapnak.

Minden teljesített edzés után 50 cent (120 forint) és 1 dollár (240 forint) közötti jutalom jár: a múlt héten például 73 cent járt minden edzőtermi látogatásért. A felhasználóknak be kell jelentkezniük a helyszínen és minimum harminc percig kell mozogniuk, hogy az edzési idő érvényes legyen.

Csang a viselkedés-közgazdaságtan kapcsán folytatott kutatása során fejlesztette ki az alkalmazást a Harvard Egyetemen, ahol az anyagi ösztönzés és a motiváció közötti kapcsolatot vizsgálta.

"Az embereket sokkal jobban motiválja a veszteség, mint a nyereség lehetősége"
- magyarázta. Az okostelefon-alkalmazás világszerte elérhető.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.