A dohányzó nőket hamarabb elérheti a bőrrák

Elcsúfíthat a bőrdaganat, ha már 20 éve csinálod

A dohányzó nők sokkal nagyobb eséllyel betegszenek meg bőrrákban - állítják kutatók. Sőt, gyakoribb, hogy náluk a rák olyan típusát diagnosztizálják, amely átterjed más szervekre.

2011.12.12 14:15ma.hu

Mindenképpen megéri letenni a cigarettát - a dohányzás számos betegség kialakulásához járul hozzá, ráadásul azok a nők, akik már 20 esztendeje füstölnek, kétszer olyan esélyesek a bőrrákra.

A betegségnek nagyobb valószínűséggel kapják meg olyan fajtáját, amely más szervekre is átterjed. Kutatók a dohányzás és a nem-melanóma típusú bőrrákok közti kapcsolatot vizsgálták, beleértve a laphámsejtes karcinomát (SCC).

Ennél a fajtánál jelentős a kockázata annak, hogy átterjedjen egyik szervről a másikra. Jelentkezik az arcon, a fülek és a száj körül, szétterjedve az orrot és a fület is kikezdi, teljesen tönkretéve azokat, ha kezeletlenül marad. Ez azonban ritka a korai stádiumban, így idő előtt be tudnak avatkozni az orvosok.

A tanulmányban a szakemberek a dohányzó múltat értékelték és hasonlították össze azoknál, akiket nem-melanóma típusú rákkal diagnosztizáltak és azoknál, akiknél nem alakult ki a betegség.

A feltett kérdések között szerepeltek a dohányzási szokások, az évek száma, amelyek alatt a résztvevők füstöltek; hány cigarettát szívtak naponta, illetve akik letették a cigit, mikor tették le azt.

Az eredmények azt mutatták, hogy a rizikó emelkedett a naponta elszívott cigaretták számával és az évekkel együtt. Összességében kiderült, hogy a laphámsejtes karcinoma kétszer nagyobb valószínűséggel alakult ki azonál a nőknél, akik 20 évet dohányoztak.

Dr. Dana Rollison, a floridai Moffitt Rák Központ munkatársa elmondta: az még nem világos, miért jellemzőbb a nőknél ezen rákfajta kialakulása, mint a férfiaknál, de felhívja a figyelmet, hogy a nőknél jelentősebb úgynevezett CYP enzim aktivitás mutatható ki a tüdőben - mely a legtöbb nikotint metabolizálja.

A nők jobban ki vannak téve a tüdőráknak is, mint a férfiak, talán mert jelentősebb az enzimaktivitásuk, mely a nikotin lebontásával áll összefüggésben a szervekben.

A tanulmány a Cancer Causes and Control lapban jelent meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.