Bőrtípusunk helyes meghatározása

Napozni egészséges is lehet

A meleg évszakok beköszöntével rengeteg cikk és figyelmeztetés jelenik meg a napsugarak káros, romboló hatásairól. Lassan elfelejtjük tehát, hogy a mérsékelt napozás elengedhetetlen a test és lélek egészségéhez. A minőségi napvédő krémek kialakítják az egyensúlyt és lehetővé teszik, hogy félelem nélkül élvezhessük a nyarat.

2008.04.22 11:49ma.hu

Amikor beköszönt a nyaralási szezon, sok szó esik a napfürdőzés veszélyeiről, bőrrákról, ráncosodásról, leégésről. Ezek létező, valós tünetek, de az állandó riogatás elnyomja a tényeket: a mérsékelt napozás nemcsak kellemes és pihentető, de egészséges is. A napsütés és a sokat emlegetett UV-sugárzás a szervezet elsődleges D-vitamin forrása − hívja fel a figyelmet Dr. Semsei Mária bőrgyógyász, kozmetológus szakorvos. 

A D-vitamin ráadásul segíti a kalcium beépülését, lassítja a csontritkulást és újabb kutatások szerint szerepe lehet bizonyos rákfajták megelőzésében is. A napozás igazoltan segíti a depressziós, és más pszichés problémákkal küzdőket, erősíti és aktiválja az immunrendszert és még számtalan kedvező hatással bír. 

Természetesen a túlzott napozásnak vannak veszélyei, mint ahogy a túlzott étkezésnek, kávéfogyasztásnak, mozgásnak, és minden egyébként szükséges dolognak. Tény, hogy fontos korlátozni a bőrünket érő napsugarak hatását, hiszen kevesen állják meg, hogy csak apró dózisokban, fokozatosan szoktassák bőrüket, főleg a várva várt nyaralás alatti egy-két hétben.


Épp erre valók az olasz Planter’s cég napvédő kozmetikumai, melyek biztosítják a „felhőtlen” napozást. Tudatos, bőrtípus és a barnultság mértékéhez igazodó választékukkal nem kell többé azon aggódni, hogy vajon megfelelően óvjuk-e magunkat és családunkat. A háromféle 6, 10 és 20 faktoros krémek közül az egyik biztosan megadja a kellő védelmet. A napozás után ajánlott krém pedig megakadályozza a szárazság és a ráncok kialakulását, hűsíti és gyógyítja a bőrt. 

A biztonságos napozás szabályai egyszerűek: ha tehetjük, érdemes bőrünket felkészíteni a nyaralásra fokozatos előnapozással, vagy akár szoláriumozással, hogy ne hófehéren sokkolja bőrünket a nagy intenzitású napsugárzás. Minél világosabb a bőrünk, annál erősebb fényvédő krémre van szükség, de nincs az a magas faktorszámú krém, amely egy hófehér bőrt megóvna a tengeri fürdőzés alatt.
 
A Planter’s készítményeket a strandra indulás előtt 10-15 perccel kell egyenletesen felvinni, hogy mire nap ér minket, felszívódhassanak, és a bennük lévő értékes hatóanyagok (nagytisztaságú aloe vera juice, sárgarépa, körömvirág, orbáncfű, kamilla, komló, kakaóvaj, ulva lactuca alga, növényi glicerin, E-vitamin) hatni kezdjenek. Az aloe vera hatóanyagtartalmának köszönhetően egyszerre nyugtató, frissítő és mélyhidratáló hatású. 

Gátolja a bőr öregedési folyamatait, elősegíti a megszerzett barnaság megőrzését, gyulladáscsillapító, visszaadja a felszín puhaságát, rugalmasságát. Gyerekeknél bőrszíntől függetlenül erősebb krémet használjunk, hosszú fürdés után pedig használjuk újra!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.