Hogyan lehet betegség-mentes a karácsony?

9 tipp, hogy ne prüszköljünk az ünnepek alatt!

A téli időszakban gyakoribbak a megbetegedések, az is előfordulhat, hogy az ember a karácsonyt is orrfújással tölti - hogyan maradhatnánk ilyenkor is egészségesek?

2011.12.05 08:15ma.hu

Valóságos kihívásnak számít egészségesnek, nátha-mentesnek maradni télen, amikor - ha úgy is érezzük, nem tesszük ki magunkat rizikónak -, a környezetünkből bárhonnan összeszedhetünk betegséget.

A karácsonyi szezonban főleg, amikor számos családi esemény, rokonlátogatás, buli vár ránk. Védőoltást fel lehet venni, de egyéb elővigyázatosságok is fontosak, ha nem akarunk betegek lenni, és a betegséget másoknak is átadni.

Néhány tipp az egészséges ünnepekért:

- Ha köhögnünk, tüsszentenünk kell, a kezünket mindenképp tegyük szánk elé, de a pulóverünk vagy a kabátunk is megteszi, inkább abba köhögjünk, mint másokra

- Mindig mossunk alaposan kezet, ha használtuk a vécét; a mások által is megfogott dolgokat (például a busz kapaszkodója) érintettünk; mielőtt eszünk és miután orrot fújtunk.

- Ha üdvözöljük a családtagokat és a barátokat, használjuk a "levegőpuszit", vagy a könyök érintését, ne cuppantsunk az arcukra puszit

- Az étel tányérra helyezéséhez ne a kezünket, hanem mindig valamilyen evőeszközt használjunk. Ha partin veszünk részt, valószínű, hogy ott is ki van készítve evőeszköz. Amennyiben mi tartunk bulit, legyen bőséges kínálat belőlük, legyen lehetőség rá, hogy mindenki saját evőeszközzel és tányérból egyen (aprósütik esetén is)

- Jelöljük meg kreatívan a poharakat, csészéket, bögréket, hogy az emberek ne keverjék össze őket. Nem jó ötlet az italokat saját üvegükben felszolgálni, mert úgy nagyon könnyen összekeverhetőek

- Hordjunk magunknál szappant vagy kéztisztító kendőt. Használjuk, mielőtt eszünk, mielőtt megérintjük arcunkat, különösen az orrot és a szájat. Ez segít védekezni a vírusok ellen. Ne feledjük, hogy a bevásárlókosarak fogantyúja, a korlátok, a csaptelepek is veszélyt rejtenek!

- Ha vallásos eseményen veszünk részt, szintén érvényes, hogy kerüljük a kézfogást, ölelést, egy könyök érintés is elég, ha kerülget minket a betegség. Ne álljunk túlságosan közel a többiekhez.

- Legyünk benne biztosak, hogy eleget alszunk, ami hozzájárul, hogy immunrendszerünk erős maradjon

- Amennyiben náthásak lettünk, maradjunk otthon, amíg nem érezzük jobban magunkat!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.