Cink-acetát-tabletta

Cinkkel a nátha ellen

A megfázásos tünetek megjelenésétől számított 24 órán belül bevett cink-acetát-tabletta csökkenti a betegség elhúzódását és a tünetek súlyosságát - állítja a Journal of Infectious Diseases című szaklapban megjelent tanulmány.

2008.04.21 10:39MTI

Ötven önkéntes jelentkezőn vizsgálta a cink-acetát hatását a nátha kezelésében Ananda S. Prasad, a detroiti Wayne Állami Egyetem orvosi iskolájának munkatársa. Mindannyiuknak 24 órán belül kezdődtek megfázásos tüneteik.

A résztvevők egyik csoportja 13,3 milligramm cinket tartalmazó cink-acetát tablettát kapott, másik csoportja placebót 2-3 óránként, amíg ébren voltak.

A megfázásos tünetek (köhögés, orrfolyás, izomfájdalom) átlagosan négy napig tartottak a cinket szedők csoportjában, míg a placebót szedőknél hét napig. Négy nap elteltével a cinket szedők 56 százaléka teljesen felépült, ugyanakkor a placebót szedők közül senki sem volt még tünetmentes.

Egy sor biokémiai vizsgálat is megerősítette a cink hatásosságát a megfázás ellen, mellékhatást pedig nem tapasztaltak a vizsgálat során. A tanulmány szerzői szerint a pozitív eredmény a cink antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásának köszönhető.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.