Halálos méreg életmentésre?

Mérges pókok vethetők be mellrák ellen?

Úgy tűnik, a világ legveszélyesebb mérges pókjait gyógyító célra is lehet használni: segíthetnek a mellrák elleni küzdelemben!

2011.10.25 16:55ma.hu

Meglepő: mérges pókok hordozhatják a mellrák kezelésének kulcsát - állítják kutatók. A Queenslandi egyetem tudósai egy két éves vizsgálat során szeretnék bebizonyítani, hogy a pók mérge képes megölni a rákos sejteket.

Azt remélik, hogy a komplex molekula-keverék, amely a pókfélék mérgében található, egy sokkal "természetesebb" megoldást kínál az emlőrák kezelésére.

A kígyómérget már kipróbálták a krónikus fájdalmak kezelésére, míg a skorpió mérge esetében kimutatták, hogy az egereknél hatásos a rákos sejtek elleni küzdelemben.

Most egy ausztrál kutatócsoport arra készül, hogy 300 molekulát izoláljanak a pókméregben, kitegyék őket a rákos sejteknek, majd figyeljék a reakciót.

A kutatók szerint a világ 10 legveszélyesebb mérges pókjának mérge kulcs lehet a rák hatékonyabb kezeléséhez. Jelentős készletet tettek már félre belőlük a vizsgálathoz.

Dr. Norelle Daly elmondta: azt remélik, a pókméreg akár meg is öli a mellrákot okozó sejteket. A kutatás persze még a korai szakaszban tart, de komoly reményt adhat a betegségben szenvedőknek.

Dr. David Wilson szerint a pókméreg olyan molekulákat tartalmaz, amelyek specifikus funkciókat látnak el évmilliók óta. "Lenyűgöző erdemény lenne, ha egy halálos mérget életmentésre tudnánk felhasználni!" - tette hozzá a molekula-szakértő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.