Lecserélte "nem kívánatos" nevét egy csomó lány

Új életet kezdhetünk, ha eldobjuk a nevünket?

Több mint 280 fiatal indiai lány változtatott nevet egy új élet reményében egy nagyszabású ünnepi ceremónia keretében a hét végén az indiai Mumbaiban.

2011.10.24 13:00MTI

Valamennyi lány a Nakusza vagy Nakuszi nevet dobta el, amely hindi nyelven azt jelenti, hogy "nem kívánatos", és kapott új néven anyakönyvi kivonatot a Maharastra állam lévő Szatara körzet illetékeseitől.

A lányok nemcsak indiai istennők neveit vették fel, hanem az indiai filmipar fellegvárának, Bollywoodnak a sztárjaitól is választottak keresztnevet. "Mostantól az iskolában osztálytársaim és barátaim az új nevemen szólítanak, ami nagy boldogsággal tölt el" - hangoztatta egy 15 éves lány, akit egyik nagyapja nevezett el annak idején Nakuszának csalódottságában, hogy nem fiúunokája született. A leány új neve, Asmita hindi nyelven ezt jelenti nagyon kemény.

A 285 lány azt reméli, hogy az új név új méltóságot ad neki, és segíti a széleskörű nem megkülönböztetés elleni harcukat. Indiában egyre inkább felbomlóban van a nemek közötti egyensúly a legutóbbi népszámlálás adatai szerint.

Az indiai falvakban ma 919 lány jut 1000 fiúra - szemben a 2001-es állapotokkal, amikor még 934 lány-1000 fiú volt az arány. A világ népességében 1050 lány 1000 fiúra az átlag. Maharastra államban még ennél is rosszabb a helyzet, ezer fiúra 833 lány jut.

Ez az arány azt mutatja, hogy egyre jobban teret nyer a fiúk születését előnyben részesítő szelektív abortusz gyakorlata. A probléma olyan súlyos Indiában, hogy tilos a nemek közötti választás kedvéért művi vetélést végrehajtani, ezért a kórházakban a születendő gyermek nemét sem szabad közölni.

A nőkre erős társadalmi nyomás nehezedik annak érdekében, hogy fiút hozzanak a világra. Az egyik ok, amely miatt az indiaiak inkább fiút akarnak, a lányok kiházasításának óriási költsége.

A családok gyakran eladósodnak a házasságkötés és a hozomány (dowry) miatt. Ezzel szemben egy fiú feleséget és hozományt visz a házhoz. A hindu szokás azt is előírja, hogy csak fiúk gyújthatják meg szüleik temetési máglyáját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.