Elrettentő statisztika

Tizenegy évesen kezdik a dohányzást és alkoholizálást az ukrán serdülők

Egy szociológiai felmérés szerint az ukrán tizenévesek 35 százaléka 11 éves kora előtt kipróbálja az alkoholt, 12 százaléka pedig elszívja az első cigarettát.

2008.04.12 18:16MTI

Az Olekszandr Jaremenko Ukrán Szociális Kutatások Intézete 2006 áprilisa és júniusa között vizsgálta a serdülőkorúak káros szokásait Ukrajna valamennyi megyéje 227 településének 335 tanintézetében. A 6535 megkérdezet hatodikos, nyolcadikos és tizedik osztályos iskolai tanulók, valamint elsőéves szakközépiskolások és egyetemisták válaszaiból kiderült, hogy a fiúk a dohányzással általában 11 éves, a lányok pedig 14-15 éves korukban ismerkednek meg.
 
A felmérés adatai szerint napi rendszerességgel dohányzik az első éves szakközépiskolások 70 százaléka, az egyetemisták 55 százaléka, a tizedikes tanulók 50 százaléka, a nyolcadikosoknak pedig a 40 százaléka. Napi vagy heti rendszerességgel fogyaszt sört a hatodikosztályosok (11 évesek) 15 százaléka, az elsős szakközépiskolások fele, gyenge alkoholtartalmú hosszúitalt a hatodikosok 10 százaléka, a szakközépiskolások 25 százaléka. 

Életében legalább egyszer berúgott a hatodik osztályosok 20 százaléka, a szakközépiskolások 70 százaléka, 4-10 vagy több alkalommal lerészegedett a hatodikosok 2 százaléka és a szakközépiskolások 20 százaléka. A vizsgálat adatai szerint az utóbbi négy évben a 13 éves fiúk és a 15 éves lányok körében másfélszeresére nőtt a tömény szeszesitalok és általában a kamaszok körében két és félszeresére a bor fogyasztása. 

A kábítószert életükben legalább egy-két alkalommal kipróbálta a nyolcadikos fiúk több mint 10 százaléka és a lányok 5 százaléka, míg a szakközépiskolások körében rendre 35 és 15 százaléka, az egyetemisták esetében pedig 25 és 35 százaléka. A tizedikes tanulók 15,5 százaléka ismerkedett meg a drogokkal. A kutatást végző szakemberek úgy vélik, jelentős mértékben a reklám felelős a káros szokásoknak a fiatalok körében való terjedéséért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.