15-ször is erősebb lehet a mesterséges UV sugárzás

Vigyázat: a szolárium életveszélyes!

Brit kutatók eredményei szerint a rendszeresen szoláriumba járó harmincasokat az átlagosnál sokkal inkább fenyegeti a bőrrák kialakulásának veszélye - a tudósok erre négyezer alany vizsgálata során jöttek rá.

2008.04.09 09:10OrientPress/InfoRádió

A brit rákkutatók szerint azok körében, akik 35 éves koruk előtt kezdenek szoláriumba járni, az átlagosnál legalább 75 százalékkal magasabb a melanoma (festékes bőrrák) kialakulásának esélye – a brit szoláriumozók mintegy 82 százaléka pedig ebbe a viszonylag tág kategóriába tartozik. Nagy-Britanniában évente 9000 melanómás esetet regisztrálnak – a halálozási arány pedig meglehetősen magas e betegség esetében: az érintettek közül legalább 1800 ember hal meg. 

Az esetek száma sajnos megnégyszereződött az 1970-es évek óta: a melanómás betegek egyharmada 50 évesnél fiatalabb, s a 15-34 évesek körében ez a leggyakoribb rákos típusú megbetegedés. A szoláriumozás divatja rohamosan terjed: minden harmadik brit nő és minden negyedik férfi szoláriumba jár, mert meggyőződésük, hogy ez biztonságosabb módja a barnulásnak, mint a napozás – kevesen tudják csak, hogy a mesterséges UV-sugárzás akár 15-ször is erősebb lehet, mint a sugárzó déli napé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.