Nincs bizonyíték

Tessék grillezni - nem leszünk rákosak a pácolt hústól

Nincs bizonyíték arra, hogy a pácolt és füstölt húsok, például a sonka, szalonna vagy kolbász fogyasztása emeli a hasnyálmirigyrák kockázatát.

2011.07.01 11:25MTI

Ezt állapították meg követéses vizsgálatuk végén amerikai kutatók. Egyes kutatók azonban megkérdőjelezik az eredményt, mert a tartósításra használt nitritek és nitrátok laboratóriumi állatokban tumort okoztak.

A tudósok a nagy arányban halállal végződő hasnyálmirigyrák kiváltó tényezőit keresték munkájukban. E betegséget évente 43 ezer amerikainál diagnosztizálják, akiknek 95 százaléka öt éven belül meghal. "A megelőzés valóban a legjobb módja az életek megmentésének" - fűzte hozzá Daniel Chang, a Stanford Egyetem munkatársa, aki nem vett részt a mostani tanulmányban. A kutatók egy 124 tételből álló listát állítottak össze azokból az ételekből, amelyek előállításánál, illetve pácolásához használják ezeket a vegyületeket. Több mint 300 ezer ember töltötte ki a kérdőívet, melyben feljegyezték, hogy melyik ételből, mennyit fogyasztottak.

A követés tíz éve alatt mintegy 1000 esetben alakult ki hasnyálmirigyrák (0,3 százalék).

Azoknál a férfiaknál, akik a legtöbbet ették a tartósításra használt pácanyagokból, némiképp magasabb volt hasnyálmirigyrák megjelenésének valószínűsége, ez azonban olyan kicsi emelkedés volt, hogy a véletlen hatásának is betudható - írták a tanulmány szerzői. A vizsgálat eredményeit az American Journal of Epidemiology című szakfolyóiratban tették közzé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.