Bürokrácia és a korrupció

Rétvári: olcsóbb és gyorsabb lesz a közigazgatás

A közigazgatási eljárások egyszerűsítése elejét veszi majd a bürokráciának és a korrupciónak - mondta az államtitkár. Navracsics Tibor közigazgatási miniszter kedden mutatta be a Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Programot.

2011.06.15 10:18MR1- Kossuth

Az önkormányzati adminisztratív feladatok egy része átkerül a kormányhivatalokhoz, az ősszel elfogadandó sarkalatos, önkormányzati törvénnyel - mondta a közigazgatási minisztérium államtitkára a Kossuth Rádió reggeli műsorában. Rétvári Bence úgy látja, a közigazgatási eljárások egyszerűsítése elejét veszi majd a bürokráciának és a korrupciónak. A visszaélések ellen etikai kódexet is alkotnak szeptemberben.

A közigazgatás átláthatóbb és olcsóbb lesz, a felgyorsuló szolgáltatások pedig a vállalkozások számára hatékonyabb üzleti környezetet jelenthetnek - tette hozzá az államtitkár.

Jön a Magyary-program

Kevesebb papírmunkával gyorsabb és hatékonyabb közigazgatás - így foglalható össze a kormány Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Programja. A dokumentum célja egységesíteni a szektort, ezen belül is új életpályamodell- és javadalmazási rendszert kiépíteni. A program bemutatóján Navracsics Tibor közigazgatási miniszter azt mondta: az év végéig létrejön a kormányzati személyügyi centrum, augusztus 31-ig kidolgozzák a hivatásetikai szabályzatát, egy éven belül pedig kiépítik a Nemzeti Egységes Kártyarendszert is.

Indul a Nemzeti Közszolgálati Egyetem

A célok között szerepel például a lakossági és a vállalkozói adminisztrációs terhek csökkentése, a kormányablakok hálózatának kiterjesztése és továbbfejlesztése, valamint a képzési rendszer megújítása. Ennek része például a Nemzeti Közszolgálati Egyetem létrehozása is. Folyamatos képzést kapnak a közszférában dolgozók, erre pénz is lesz - mondta Gál András Levente közigazgatási államtitkár. Hozzátette: forráshiányos a közigazgatás, de külön pénzt szánnak a szféra fejlesztésére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.