Csak később nevezi meg

Részt vesz az alkotmánybíró-jelölésben az MSZP

Az MSZP részt vesz az alkotmánybírók jelölésében, de csak később, az általuk támogatott szakemberekkel történő egyeztetés után nevezi meg jelöltjeit.

2011.06.14 13:46MTI

Ipkovich György, az Alkotmánybíróság (Ab) tagjait jelölő eseti bizottság szocialista tagja kedden újságíróknak azt mondta: döntésükkel "lehetőséget akarnak adni" a kormánypártoknak arra, hogy ezúttal ne csak saját jelöltjeiket válasszák alkotmánybíróvá.

Az MSZP, miután egyeztetett velük, néhány napon belül megnevezi jelöltjeit - tette hozzá. (A szocialista párt tavaly júliusban - amikor a parlament Bihari Mihályt és Stumpf Istvánt választotta meg - Mészár Rózát, a Legfelsőbb Bíróság bíráját jelölte az alkotmánybírói tisztségre, és szintén őt javasolta, amikor a pártok Trócsányi László lemondása miatt tehettek indítványt az Ab tagjaira.) A szocialista politikus kitért arra is: nem értenek egyet az Ab létszámának növelésével. Szavai szerint ezt csak az indokolhatja, hogy a kormánypártok elégedetlenek a testülettel, így a már általuk jelölt bírók tevékenységével, azzal, hogy pártpolitikai helyett a szakmai önérzetüknek megfelelő döntést hoztak, amikor alkotmányellenesnek mondták ki a tisztviselők indoklás nélküli elbocsátását és a visszamenőleges hatályú jogszabályalkotást. Mint mondta, a kormánypártok alighanem ezért akarnak most változtatni az Ab összetételén. Arra a kérdésre, hogy a Fidesz-KDNP jelöltjei között van-e, akit a szocialisták támogatnának, Ipkovich György úgy válaszolt: erről még nem döntött a frakció, ahogy arról sem, hogy Paczolay Péter jelenlegi elnök újraválasztásával egyetértenek-e.

Ezzel kapcsolatban annyit mondott: nem tartja kizártnak, hogy megszavazzák Paczolay Péter újbóli megbízását.

A Fidesz Balsai Istvánt, a párt országgyűlési képviselőjét, Pokol Béla jogász-politológust, Szalay Péter ügyvédet és Szívós Máriát, a Fővárosi Bíróság tanácselnökét jelöli alkotmánybírónak; a jelöltekre Orbán Viktor tett javaslatot. A KDNP Dienes-Oehm Egon korábbi nagykövetet jelöli a testület tagjává.


Az Ab elnökére Orbán Viktor nem tett javaslatot, Lázár János frakcióvezető keddi sajtótájékoztatóján ugyanakkor úgy fogalmazott: ha a pártelnök-miniszterelnök Paczolay Péternek, a testület jelenlegi vezetőjének újbóli megválasztását kezdeményezi, ő támogatni fogja.

Az Országgyűlés múlt hétfői döntése értelmében szeptember 1-jétől a jelenlegi 11 helyett 15 tagja lesz az Ab-nek. A parlament így várhatóan öt új alkotmánybírót választ majd rövidesen, mivel egy poszt jelenleg is betöltetlen.

A Ház az Ab új tagjait legkésőbb július 31-ig választja meg, valamint e határidőig az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatával a testület tagjai közül elnököt választ.

Az Ab tagjait és elnökét parlamenti eseti bizottság jelöli, szavazni arról tud a parlament, aki a tizenöt tagú testületben - amelyben nyolc képviselő fideszes, kettő KDNP-s, kettő MSZP-s, kettő jobbikos, egy pedig LMP-s - legalább nyolc támogató szavazatot kap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.