A Nyugat-Balkán stabilitása az egész EU érdeke

Szijjártó: Horvátország csatlakozása Magyarország nagy sikere is

A miniszterelnök szóvivője szerint mind Magyarországnak, mind Horvátországnak, mind pedig a nyugat-balkáni régiónak nagy siker, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta az ország uniós csatlakozását.

2011.06.10 15:23MTI

Szijjártó Péter ezt azután mondta újságírók előtt, hogy José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke pénteken bejelentette: a bizottság zöld jelzést ad Horvátország EU-felvételéhez.
   
Orbán Viktor miniszterelnök szóvivője emlékeztetett, a magyar EU-elnökség egyik legfontosabb célja volt, hogy ebben a félévben lezáruljanak a horvát csatlakozási tárgyalások. Ezt sikerült is elérni, ami nagy sikere Magyarországnak, a magyar uniós elnökségnek, Horvátországnak, Közép-Európának, a nyugat-balkáni régiónak és ezáltal az erős Európának is - hangsúlyozta.
   
A pénteki bejelentés komoly lépés az erős Európa irányába, hiszen a nyugat-balkáni térség stabilitása az egész EU szempontjából rendkívül fontos - emelte ki Szijjártó Péter, hozzátéve, Magyarország szempontjából is kulcskérdés, hogy a tőle délre eső államoknak az európai integrációt elérhető célként fenntartsák. Ehhez feltétlenül szükséges, hogy a horvát csatlakozás révbe érjen - mondta.
   
A szóvivő felidézte, Orbán Viktor miniszterelnök valamennyi európai uniós kormányfővel tárgyalt arról, hogy a Horvátországgal folytatott tárgyalásokat ebben a félévben le lehessen zárni, és a csatlakozás fontossága mellett érvelt.
   
Horvátország valószínűleg 2013-tól válhat az unió tagjává. José Manuel Barroso megerősítette, hogy a bizottság a javaslatban az említett év júliusát tartja lehetséges belépési dátumnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.