Egyhangúlag támogatta a tervet a közgyűlés

Megépül a római-parti mobilgát

Egyhangúlag támogatta a III. kerületi római-parti gát megépítését a Fővárosi Közgyűlés szerdai rendkívüli ülésén.

2011.06.08 16:11MTI

A védmű várhatóan még ebben az önkormányzati ciklusban elkészül, ám arról egy későbbi testületi ülésen döntenek, hogy a tervek közül melyik változatot támogatják.
   
Tarlós István főpolgármester (Fidesz-KDNP) arra tett javaslatot, hogy az előterjesztésben szereplő négy változat, valamint a vitában felmerült további elképzelések figyelembevétele után terjesszenek a közgyűlés elé megfelelő tervet.
   
A főpolgármester (korábban óbudai polgármester) Bihary Gábor (korábban óbudai képviselőnek) is felajánlotta, hogy részt vehet az előkészítő grémium munkájában, ám a szocialista politikus azt nem vállalta.
   
Bihary Gábor ugyanakkor közölte: támogatni fogja Tarlós István bármelyik indítványát, mert így esély lehet arra, hogy még ebben a ciklusban valóban megvalósuljon a beruházás.
   
Somfai Ágnes (LMP) a közgyűlési vitában azt közölte: pártja nem építtetné meg a római-parti mobilgátat, ha az a terület természeti értékeinek rombolásával járna.
   
Közölte, ha mégis megépítenék a védművet, az LMP olyan változatot támogatna, amely szerint a part közeli nyaralók kerítésének vonalában építenék meg a védművet.
   
Arra is rámutatott, hogy a III. kerületi Római-part a főváros egyik utolsó, még érintetlen természetes, "vadregényes" partszakasza, mely az eredeti tervek megvalósulása esetén megszűnne. Elmondta, a hullámtér védelme nem kötelező feladata a fővárosnak, ezért a mobilgátak finanszírozásába be kellene szállniuk az érintett ingatlantulajdonosoknak és a vállalkozóknak is.
   
Tarlós István a tervezett beruházással kapcsolatban megjegyezte: az valójában "árvízvédelmi mű", nem pedig gát, mert, mint mondta, utóbbit keresztben építik a folyón.
   
A főpolgármester cáfolta azokat az állításokat, melyek szerint a vízparti térségben szabálytalanul építkeztek volna. Utalt arra: korábban éppen a főváros tette lehetővé, hogy ott nyaralókat lehessen építeni.
   
Emlékeztetett arra is, hogy a területen már az 1910-es, 1920-as és 1930-as években is épültek lakóépületek, akkor is teljesen szabályosan.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.