Meglepték a nemzetközi közösséget

Hende Csaba: a XXI. századi kihívásokra nem lehet felkészülni

Az elmúlt húsz év konfliktusai és válságai alapján alapigazságnak tekinthető, hogy a XXI. században olyan fenyegetésekre, kihívásokra kellene felkészülni, amelyekre valójában nem lehet.

2011.06.06 10:22MTI

Ezt mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter hétfőn a fővárosban.

A miniszter az Európai Biztonsági és Védelmi Akadémia keretében szervezett magas szintű oktatás 4. záróegységének rendezvényén - angolul tartott beszédében - azt mondta: az említett alapigazságra jó például szolgálnak az észak-afrikai események, amelyek "teljes mértékben meglepték a nemzetközi közösséget". Véleménye szerint nem arról van szó, hogy hírszerző szolgálatok "csődöt mondtak volna", hanem azzal kell szembesülni, hogy "a történelem, a politika és a különféle társadalmi folyamatok olyan fordulatot is tartogatnak a számunkra, amelyeket képtelenség előre megjósolni" - hangoztatta.

Ahhoz, hogy ezekre a "jelenségekre" kellő rugalmassággal, hatékonysággal és gyorsasággal lehessen reagálni, nélkülözhetetlenek a képzések - mondta a miniszter a soros magyar EU-elnökséghez kötődő rendezvényen.

Mint hozzátette: az európai közös biztonsági- és védelempolitikai képzések - köztük a magas szintű tanfolyam - éppen azt a célt szolgálják és elengedhetetlenek a közös stratégiai gondolkodás kialakításához.

A tárcavezető a nemzetvédelmi egyetemen elmondott beszédében hangsúlyozta, a budapesti tanácskozás arra igyekszik választ találni, hogy az elmúlt években felhalmozott eszközöket, ismereteket és módszereket hogyan lehet felhasználni a közös védelempolitikában.

A magas szintű tanfolyam záróegységét június 6-a és 10-e között tartják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.