Lengenek a gyászlobogók

Emlékezés Mádl Ferencre: Orbán Viktor is lerótta kegyeletét a Sándor-palotánál

Hétfő reggel Orbán Viktor miniszterelnök is lerótta kegyeletét a vasárnap elhunyt volt államfő, Mádl Ferenc emlékére a Sándor-palotánál.

2011.05.30 09:18MTI

A Sándor-palota déli bejáratánál felállított emlékezési helyen a kormányfő mellett megjelent Martonyi János külügyminiszter és Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke is.
   
A volt államfő tiszteletére a megjelentek mécsest gyújtottak, valamint beírtak abba az emlékkönyvbe, amelyet a részvétnyilvánítók üzenetének közvetítésére helyeztek ki az elhunyt köztársasági elnök fényképe mellé.
   
A Köztársasági Elnöki Hivatal vasárnap délután tájékoztatott: nem sokkal 13 óra után, 81. életévében elhunyt Mádl Ferenc akadémikus, Magyarország volt köztársasági elnöke.
   
Mádl Ferenc halála után gyászlobogókat tűztek ki a Köztársasági Elnöki Hivatal és az Országház épületére. A Sándor-palota budavári sikló felőli bejárata előtt a volt köztársasági elnök gyászkeretes fényképét kitették egy asztalra, mellette két gyertyát, a nemzeti lobogót és egy csokor virágot helyeztek el. A megemlékezés helyszínén katonák állnak díszőrséget.
   
A helyszínen gyertyát gyújtott Schmitt Pál államfő, és elsőként írt a részvétnyilvánító könyvbe. Úgy fogalmazott: "nemcsak elődöm, hanem barátom és példaképem is volt Mádl Ferenc korábbi köztársasági elnök".
   
A köztársasági elnök a csendes megemlékezésen, miután fejet hajtott a volt államfő fényképe előtt, azt közölte, hogy Mádl Ferenc temetéséről később intézkednek.

A COSAC-találkozón is megemlékeztek a volt államfőről

Egyperces néma felállással emlékeztek meg a vasárnap elhunyt Mádl Ferenc volt köztársasági elnökről a Parlamentben a COSAC-találkozó résztvevői hétfőn.
   
Az EU-tagállamok parlamentjeinek európai ügyi bizottságai vasárnaptól tanácskoznak Budapesten. A hétfői ülés kezdetén a levezető elnök, Hörcsik Richárd (Fidesz), az Országgyűlés európai ügyek bizottságának elnöke hangsúlyozta: Mádl Ferenc igazi europer volt, a nemzetközi és az európai jog köztiszteletben álló professzora, számos hazai és nemzetközi kitüntetés birtokosa.

"Emlékét megőrizzük" - mondta.
   
A 81. életévében vasárnap elhunyt Mádl Ferenc akadémikus 2000 és 2005 között volt Magyarország köztársasági elnöke.

Az Alkotmánybíróság tagjai is lerótták kegyeletüket

Az Alkotmánybíróság (Ab) tagjai hétfő reggel közösen rótták le kegyeletüket Mádl Ferenc volt köztársasági elnök emléke előtt a budapesti Sándor-palotában - közölte Sereg András, az Ab sajtófőnöke.
   
Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke a közlemény szerint ezt írta abba az emlékkönyvbe, amelyet a részvétnyilvánítók üzenetének közvetítésére helyeztek ki az elhunyt köztársasági elnök fényképe mellé: "Az Alkotmánybíróság mély tisztelettel emlékezik Mádl Ferencre, a kiváló jogtudósra és a nemzet egységét hitelesen képviselő államfőre, aki következetesen kiállt az alkotmányosság érvényesüléséért.

A magyarság aggodalommal kísért sorsát elválaszthatatlannak tartotta az európaiság értékeitől. Emlékét megőrizzük."
   
Hétfő reggel Orbán Viktor miniszterelnök is lerótta kegyeletét a Sándor-palotánál. Az épület déli bejáratánál felállított emlékezési helyen a kormányfő mellett megjelent Martonyi János külügyminiszter és Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke is. A volt államfő tiszteletére a megjelentek mécsest gyújtottak és beírtak az emlékkönyvbe.
   
A Köztársasági Elnöki Hivatal vasárnap délután tudatta: nem sokkal 13 óra után, 81. életévében elhunyt Mádl Ferenc akadémikus, Magyarország volt köztársasági elnöke.
   
Mádl Ferenc halála után gyászlobogókat tűztek ki a Köztársasági Elnöki Hivatal és az Országház épületére. A Sándor-palota budavári sikló felőli bejárata előtt a volt köztársasági elnök gyászkeretes fényképét kitették egy asztalra, a mellett két gyertyát, a nemzeti lobogót és egy csokor virágot helyeztek el. A megemlékezés helyszínén katonák állnak díszőrséget.
   
A helyszínen gyertyát gyújtott Schmitt Pál államfő, aki elsőként írt a részvétnyilvánító könyvbe. Úgy fogalmazott: "nemcsak elődöm, hanem barátom és példaképem is volt Mádl Ferenc korábbi köztársasági elnök".
   
Schmitt Pál a csendes megemlékezésen, miután fejet hajtott a volt államfő fényképe előtt, azt közölte, hogy Mádl Ferenc temetéséről később intézkednek.

Professzorok Batthyány Köre: a volt államfő minden tudós példaképe lehetett

A Professzorok Batthyány Köre is gyászolja a vasárnap elhunyt Mádl Ferenc volt köztársasági elnököt, aki szerintük a keresztény szociális eszmék élharcosa volt, s minden magyar tudós és tanár példaképe lehetett.
   
"Váratlanul elhagyott bennünket kiváló barátunk, Mádl Ferenc akadémikus, a Magyar Köztársaság volt elnöke, a keresztény szociális eszmék kiváló élharcosa és kitartó hordozója, aki minden magyar tudós és tanár példaképe lehetett" - írták közleményükben.
   
A szervezet úgy fogalmazott: szívből remélhettük, hogy Mádl Ferenc "a hazának és elveinek szentelt teljes életútja végén, miután a jó harcot megharcolta és a futást elvégezte, még szép éveket tölthet el szellemi frissességben szeretett családja körében, baráti körben, miközben a fiatalabb nemzedékekkel megosztja bölcs meglátásait. A munkával és helytállással töltött nyolcvan éve végén úgy érezzük: korán ment el; nagyon fog hiányozni".

Tőkés László: a volt államfő "Trianon gyógyítását" hirdette

Mádl Ferenc kimondva-kimondatlanul, jelenlétével és szavával "Trianon gyógyítását" hirdette - írta Tőkés László, az Európai Parlament (EP) alelnöke a volt államfő halálával kapcsolatban kiadott közleményében.
   
Az EP alelnökének, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökének kommünikéje szerint a volt köztársasági elnök oly időben állott a nemzet élén, amikor "fokozott éberségre és bölcsességre volt szükség a nemzet szolgálatában", amikor a Kárpát-medencei magyarságnak éppen olyan nagy szívű és széles látókörű emberre volt szüksége, mint Mádl Ferenc.

Olyan emberre - tette hozzá -, "akit nem kötnek (...)  és nem korlátoznak a - valamikor - mesterséges módon megvont államhatárok", aki tudós emberként a szűk pártérdekeken fölülemelkedve az értékek mentén vállalt meghatározó közéleti szerepet és akit nem a magas rangja minősített, hanem akinek személyisége minősítette azt a rangot, amelyet a közbizalom révén elnyert.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.