"A kormányfő tévedett"

LMP: a kormány a Magyarországon ki sem épült jóléti rendszereket bontja le

Az LMP szerint a kormány azokat a jóléti rendszereket bontja le, amelyek Magyarországon korábban jószerivel ki sem tudtak épülni - reagált a kormányfő szerdai, Párizsban elmondott szavaira csütörtökön Schiffer András.

2011.05.26 17:19MTI

Az LMP frakcióvezetője úgy látja: a kormányfő tévedett, amikor azt mondta, hogy a jóléti gazdaságot a munkaalapú követi. Az LMP ugyanis úgy ítéli meg, hogy nem a jóléti társadalom, hanem "az neokonzervatív, neoliberális" gazdaságpolitika bukott meg világszerte, amelyet Magyarországon korábban Bokros Lajos és Kóka János neve fémjelzett, ma pedig Orbán Viktor is folytat."

Schiffer András
szerint megvalósulni látszik minden, amit a miniszterelnök tavaly "a kötcsei félnyilvános beszédében" elmondott, vagyis hogy néhány év alatt kétezer milliárd forintot vonnának ki a jóléti rendszerekből. Kijelentette, hogy "most kibújt a szög a zsákból": 2010 tavaszán erre egészen biztos, hogy nem szavaztak a magyar választók, nem erről volt szó az ellenzéki Fidesz nyolcéves propagandájában. A frakcióvezető úgy látja, Orbán Viktor nem vetett azzal számot, hogy a rendszerváltozás óta legalább másfélmillió ember "perspektíva nélkül tengődik" és ezek az emberek semmit sem látnak azokból a jóléti szolgáltatásokból, amelyeket most el akar venni a kormány.

"Őket ma cserben hagyja a kormány" - jelentette ki.

Hangot adott annak a véleményének is, hogy a kormány gazdaságpolitikájával, amely az egykulcsos adórendszer bevezetésén alapul, "előbb lesz egymillió új munkanélküli, mint egymillió új munkahely".

A politikus azt mondta, hogy a pártjuk programjában szereplő zöld fordulattal - a járulékcsökkentés és az ökológiai adóreform mellett - viszont komplex munkahelyteremtő programokra lehetne állami forrásokat fordítani."

Véleménye szerint eközben a kormány adócsökkentésen alapuló gazdaságpolitikája egyfelől ezeket a forrásokat drasztikusan szűkíti, másfelől a bevétel kiesést pénzbehajtással próbálják pótolni. "Gyakorlatilag a szegényekkel fizettetik meg a gazdagok adókedvezményeit" - mondta a képviselő.


Az LMP és a kormány között világnézeti különbségként említette, hogy pártjuk nem pusztán munkahelyeket szeretne teremteni, hanem tudást és biztos megélhetést akar adni az embereknek, miközben fellép a kiszolgáltatottsággal szemben.

"A kormány ehhez képest az így is foghíjas munkajogi védelem leépítésével kíván kedvezni a befektetőknek, miközben hatalmas összegeket von ki az oktatásból, iskolabezárási hullámot indítva."

Hozzátette, ezért is indították el hétfőn bejelentett népszavazási kezdeményezésüket a kiszolgáltatottság és a megszorítások ellen. A miniszterelnök szerdán Párizsban, Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) megalakulásának 50. évfordulóján rendezett ünnepségen arról beszélt, hogy Magyarországon nem reformok végrehajtása, hanem az ország újjászervezése történik, s az embereket a kormány nem arról próbálja meggyőzni, hogy egyes intézkedéseket vagy döntéseket támogassanak, hanem arról, hogy át kell szerveznünk az egész országot.

A magyar miniszterelnök a gazdasági válságkezelésről rendezett kerekasztal-beszélgetésen úgy vélekedett, hogy az elmúlt időszakban nem egyszerűen egy válságot élt a világ, hanem egy olyan periódust, amely megváltoztatta Európa történelmét: az egykori háborús alapú gazdaságot korábban a jóléti gazdaság váltotta fel, amely után most a munkaalapú gazdaság következik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.