Készül a Semmelweis-terv

Réthelyi: 2011 a fenntartható átrendeződés éve az egészségügyben

A fenntartható átrendeződés évének nevezte 2011-et az egészségügyben szerdai egészségügyi bizottsági meghallgatásán Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter.

2011.05.25 15:33MTI

A tárcavezető az elmúlt egy év értékelése mellett beszámolt a készülő Semmelweis-terv legfontosabb prioritásairól, így egyebek mellett az alap- és sürgősségi ellátás újjászervezéséről, a gyógyszerrendszer átalakításáról és az egészségturizmus fejlesztéséről.
   
A bizottsági meghallgatáson az ellenzéki pártok elsősorban a Semmelweis-terv konkrétumait és pontos ütemezését hiányolták.
   
A szakminiszter az elmúlt egy év eredményei közül kiemelte az egészbiztosítási kassza egyensúlyba hozását és a kórházi adósságállomány konszolidálását. Utóbbiról Réthelyi Miklós azt mondta, hogy 31,2 milliárd forintot juttattak a kórházaknak, amelynek 10 százalékát a várólisták csökkentésére kell fordítaniuk az intézményeknek.
   
A nemzeti erőforrás miniszter beszámolt a gyógyszerellátás szabályainak változásairól is. Ezzel kapcsolatban a tárcavezető azt mondta, hogy úgy kívánják csökkenteni a gyógyszerkiadásokat, hogy az ne növelje a lakosság terheit.
   
Réthelyi Miklós beszélt az Országos Mentőszolgálatnál történt változásokról is. A szolgálat 30 új mentőautót vehet és 434 millió forint többletforrást biztosítanak a benzin-áremelkedés kompenzálására - mondta.
   
Az egészségügy jelenlegi rendszerének átalakítására készülő Semmelweis-tervvel kapcsolatban a nemzeti erőforrás miniszter azt mondta, hogy elsősorban a lakosság egészségügyi állapotának javítása a cél.
   
A Semmelweis-terv számos konkrét lépést is tartalmaz - mondta a miniszter, ezek közé sorolva, hogy forrást kell juttatni az egészségügynek, új állami egészségszervezési rendszert kell kialakítani és a jelenlegi struktúrákat át kell alakítani.

A terv további elemei közé tartozik az alap- és sürgősségi ellátás újjászervezése, a betegek jogainak hatékonyabb védelme, az egészségügyi dolgozók életpálya-modelljének kialakítása és a szakképzési rendszer átalakítása - fűzte hozzá.
Ugyancsak e terv tartalmazza a gyógyszerrendszer átalakítását és az egészségturizmus fejlesztését.
   
A bizottsági meghallgatáson az ellenzéki pártok elsősorban a Semmelweis-terv pontos ütemezését és a források elosztásának részleteit hiányolták. A szakminiszter erre válaszolva azt mondta, hogy a terv kidolgozása után beszámol a bizottságnak annak részleteiről is.
   
A bizottsági ülést követően Gyenes Géza, a testület jobbikos alelnöke - sajtótájékoztatón egészítve ki a tanácskozáson általa elmondottakat - úgy értékelte, hogy a kormány nagy időveszteséggel dolgozik az egészségügy területén, az elmúlt 8 évben a Fidesz és a KDNP nem kezdett bele egészségügyi stratégia kidolgozásába. Gyenes Géza emlékeztetett pártja korábban benyújtott javaslatára, amely az egészségügyi dolgozók egyszeri, illetve lépcsőzetes bérfejlesztését tartalmazta; a Jobbik erre 120 milliárdot javasolt elkülöníteni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.