Ávóznak a szocik?

MSZP: "államrendőrségként" működhet az Állami Számvevőszék

Az MSZP szerint "államrendőrségként" működhet az Állami Számvevőszék (ÁSZ), ha a parlament elfogadja az új alaptörvényhez kapcsolódó első sarkalatos törvényt.

2011.05.24 14:34MTI

Göndör István az ÁSZ-törvény parlamenti vitája közben tartott tájékoztatóján kedden azt mondta: a január elsején hatályba lépő alaptörvény szerint a számvevőszék feladata a nemzeti vagyon kezelésének ellenőrzése.

Ebbe a körbe a személyes vagyon is beletartozik, így az ÁSZ olyanokat is ellenőrizhet, akiknek nincs közük a központi költségvetéshez - jelentette ki.

A szocialista politikus azt is kifogásolta, hogy az ÁSZ az állami támogatásban részesülő cégek gazdálkodását a támogatáson felül is vizsgálhatná.

Göndör István a törvényjavaslat számos részletét bírálta, így azt, hogy hol naptári napokban, hol munkanapokban számítja a határidőket, és azt is, hogy az ÁSZ-elnök esetében a kormánytöbbség szerinte megkerülné a végkielégítéseket sújtó 98 százalékos különadóról szóló jogszabályt, kimondva: ha az elnök hivatala megszűnik, hat havi illetményre jogosult ő vagy az örökösei.


Ugyancsak nehezményezte, hogy az indítvány - mint mondta, egy ügyes trükkel, az Alkotmánybíróság döntésével ellentétesen - értelmezése alapján lehetőséget ad az indoklás nélküli elbocsátásra, amikor rögzíti: az ÁSZ elnöke bármely vezetőt, tisztségviselőt vagy számvevőt hatvan napon belül, indoklás nélkül megfoszthatja az állásától, és új besorolásba helyezheti.

Bírálta a javaslatot azért is, mert nem szerepel benne az a ma még hatályos rendelkezés, amelye szerint az ÁSZ ellenjegyzése szükséges az állami hitelfelvételhez.

Nem értett egyet azzal sem, hogy a számvevőszék költségvetése nem lehet kevesebb az előző évinél.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.