Szigorodnak a pályaalkalmassági feltételek

Nyugdíjügy: a BKV egyik szakszervezete kollektív munkaügyi vitát kezdeményezett a kormánnyal

A BKV egyik szakszervezete, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VTDSZSZ) kollektív munkaügyi vitát kezdeményezett a kormánnyal a korkedvezményes, korengedményes nyugdíjazás megszüntetésével kapcsolatban.

2011.05.18 17:19MTI

Gulyás Attila, a VTDSZSZ elnöke az Orbán Viktor miniszterelnöknek hétfőn elküldött levelében azzal indokolta a vita kezdeményezését, hogy a tervezett intézkedések súlyos érdeksérelmet és egzisztenciális fenyegetést jelentenek a BKV Zrt.-nél foglalkoztatott metró-, hév-, troli-, villamos- és autóbusz-vezetőknek.
   
A korengedményes nyugdíjazás lehetősége Gulyás Attila szerint biztosította a szakmából való tisztes visszavonulás lehetőségét a járművezetőknek, akik többéves munkaviszony után az egyre szigorodó pályaalkalmassági feltételek miatt a hivatásuk feladására kényszerültek. Ezek a lehetőségek vonzóerőt is jelentenek a fiatalok számára.
   
Mint fogalmazott, elfogadhatatlan számukra a korkedvezményes, korengedményes nyugdíjazás lehetőségének megszüntetése, mert előbbi terheit külön járulékfizetéssel, utóbbi terheit pedig a nyugdíj előre történő megfizetésével a munkáltatók viselik, így az állami költségvetés számára extra kiadást sem jelent.
   
Azt kérik Orbán Viktortól, hogy a közforgalmú járművek vezetőinek körében a kormány tartsa fent a korkedvezmény és a korengedményes nyugdíjazás lehetőségét.
   
Gulyás Attila levelében hangsúlyozta, a tervezett intézkedés miatt készek sztrájkolni is, ennek elkerülése érdekében azt várják a miniszterelnöktől, hogy már most jelölje ki érdemi felhatalmazással bíró képviselőjét, aki az első tárgyalások kezdetétől folyamatosan részt vesz az egyeztetésben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.